”Jag ville ha en egen New England-stil”

NYHETER

Carita Gelang om sitt drömhus på Västkusten.

1 av 15 | Foto: THOMAS JOHANSSON
VITT och RUBUST. I vardagsrummet syns New Englandstilen tydligt, och färgerna går i blått, vitt och rött. Vitmålade möbler i robust utförande passar väl in i stilen och kompletteras med indiskt i form av träbrickan.

Efter flera år utomlands i bland annat Indien och Norge hittade Carita Gelang och hennes familj sitt drömhus i Onsala söder om Göteborg.

Det arkitektritade och amerikansk-inspirerade huset är bara tolv år gammalt, men många av byggstenarna är äldre än så.

– Det är en del av charmen! Till exempel är teglet i köket från en rivningskåk i Göteborg, berättar Carita som nu bott i huset i tre år.

För den seglingstokiga familjen var villan, som bara ligger 150 meter från havet perfekt, och det marina temat går som en röd tråd genom hemmet – trots att Carita själv inte seglar.

– Stilen är nog ganska New England-inspirerad, men inte för mycket. Jag vill ha det rent och enkelt, så det har fått styra, säger Carita.

Vitmålade väggar och möbler, blåvita textilier och mörka trädetaljer är genomgående, med en och annan röd accent. Genomgående är också Caritas egna projekt. I den lilla gäststugan, som inte var inredd när familjen flyttade in, har Carita byggt både skåp, bänk och våningssängar.

– Jag är ju inte snickare så det tar ganska lång tid eftersom jag måste räkna och mäta så noga, säger Carita med ett skratt.

– Men det mesta går ju att fixa på egen hand, och jag tycker det är väldigt roligt!

Vardagsrummet pryds av sommarinspirerade ord – sönerna Hampus och Williams favoritord – som Carita textat på väggen, och i köket hänger ett annat textprojekt.

– Jag tar vara på segel som ska kastas för jag tycker att de är så vackra, och så textar jag på dem. Det ligger fem segel hemma som jag ska göra i ordning, säger Carita.

Det är sparsmakat med prydnadsföremål i Caritas hem, men de som finns har nästan alla med havet att göra.

Musslor i en vas, stenar som slipats av sand och hav, en kompass som sparats från en av familjens tidigare båtar och ett märke från en hummertina.

I den miljön smälter familjens minnen från åren i Indien in utan problem. En mörk träbricka på vardagsrumsbordet, en krok i köket att torka örter på och så knivarna som familjen fick i gåva från gurkha-vakterna från Nepal som vaktade hemmet.

– Den engelska kolonialstilen och New England matchar varandra bra, så det är väl min variant på New England helt enkelt, säger Carita som står för hela inredningsintresset.

– Pers största bidrag är bardisken i köket som är inspirerad av en spinnaker. Jag vet inte om det egentligen syns, men det är en kul idé i den här seglingstokiga familjen!

Text: Maria Soxbo
Foto: Thomas Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård