Sverker Göranson backar ÖB:s sparkning av generalmajoren

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
Sverker Göranson.

avJosefin Silverberg

NYHETER

Förra överbefälhavaren Sverker Göranson ångrar inte sitt uttalande om att Sverige hade kunnat försvara sig mot ett angrepp i högst en vecka på egen hand.

Han stöttar också sin efterträdare i beslutet om att sparka generalmajor Anders Brännström.

– I grund och botten måste överbefälhavaren försöka placera folk på de befattningar där deras kompetens är mest gynnsam för försvarsmaktens mål, säger Sverker Göranson i P1:s söndagsintervju.

Sverker Göranson var överbefälhavare mellan 2009 och 2014, en tid av minskade resurser till försvaret, befarade ubåtskränkningar och slutligen en debatt om hur länge Sverige skulle klara av att försvara sig mot ett angrepp. Högst en vecka skulle det svenska försvaret kunna stå pall menade Göranson i en debattartikel i SvD 2014.

”Försökte prata med regeringen”

Det uttalandet fick stark kritik och Göranson utreddes för brott mot rikets säkerhet för att misstänks ha avslöjat försvarshemligheter.

– Jag försöka paketera det på ett sätt att det blir förståeligt för människor. Det var oerhört nyttigt för väldigt många att röra vid den frågan på det sättet, säger Sverker Göranson i söndagsintervjun i P1.

Han fortsätter:

– Jag försökte föra alla sådana resonemang med regeringen, försvarsdepartementet och försvarsutskottet. Jag hyllar inte att man ska springa ut medialt, men emellanåt krävs det i ditt ledarskap, det förväntar sig organisationen, säger

Den senaste tiden har hans efterträdare Michael Bydén hamnat i blåsväder efter att han sparkat generalmajoren Anders Brännström som chef för ledningsstabens totaltförsvarsavdelning.

”Uppfattar det inte som att Brännström sparkats”

Jan Björklund har kritiserat ÖB:s agerande och menar att sparkandet av ÖB kan ha att göra med att Anders Brännström öppet kritiserat försvaret.

Sverker Göranson har förståelse för hur Bydén agerat.

– Jag uppfattar det inte som att han sparkats, jag uppfattar det som att han har en befattning som han inte för. I grund och botten måste överbefälhavaren försöka placera folk på de befattningar där deras kompetens är mest gynnsam för försvarsmaktens mål, det är inget konstigt. Jag uppfattar det inte som det har att göra med vad han sagt medialt.

Här är Sveriges åtta senaste försvarsministrar 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM