Överlevde tre dagar på Mount Everest

avCatarina Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag har aldrig varit så rädd"

Allt fick ett lyckligt slut för Jarle Trå. Men det var det ingen som vågade tro för ett par dagar sedan när han anmäldes försvunnen på Mount Everest.

Jarle Trå var nära att dö på Mount Everest.

Men som genom ett mirakel överlevde norrmannen tre dygn ensam på 8 300 meters höjd, och den dramatiska räddningsaktionen.

I lördags anmäldes bergsklättraren Jarle Trå, 39, försvunnen när han inte återvände till lägret på Mount Everest. Han hade gått mot toppen ensam utan syrgas.

En stor sökaktion startades och man sökte igenom de tre lägren på toppen.

Men ingen fann spår efter norrmannen.

Först på måndagen hittades han kraftigt uttorkad, starkt nedkyld och förfrusen på 8 300 meters höjd av en slump av två lokala guider, rapporterar norska VG.

Blev fastbunden på en jak

Då gav han sina sista krafter för att ta sig ner till 7 700 meters höjd där han visste att det fanns mat och utrustning. Han lyckades. Men när han kom dit var platsen tom.

– Då var jag rädd att detta skulle vara slutet, säger Jarle Trå till VG.

Till slut hittade han sina norska kamrater och då startade den dramatiska evakueringen från lägret till sjukhuset i Katmandu.

Efter de kritiska timmarna ensam på världens högsta berg blev han fastbunden på ryggen av en jak och var tvungen att rida 25 kilometer i kraftig snöstorm.

– Jag har gjort en hel del saker, men jag har aldrig varit så rädd. Det snöade och var halt. Om oxen hade halkat hade jag följt med i fallet, säger han.

"De räddade mitt liv"

Nu är Jarle i säkert förvar på Ciwec kliniken i Katmandu med bandage om händer och fötter. Han har fortfarande svårt att minnas detaljerna från händelsen.

Men han är vid gott humör och är lättad att vara tillbaka i civilisationen.

Och tacksam mot den norska klättringsexpeditionen.

– De räddade mitt liv. Jag var säker på att de redan hade rest tillbaka till Katmandu. Det var en otrolig glädje att se dem. Jag känner mig lyckligt lottad över de här killarna. Jag hade inte överlevt utan dem.

Ska upp på Europas högsta berg

Jarle kommer förmodligen inte försöka klättra uppför Mount Everest igen, trots att inte detta försök kommer att bli godkänt.

Men han har inte blivit rädd för att ta sig upp för höga bergstoppar.

Den 6 juli ska han ut på nästa strapats. Då väntar Eurpoas högsta berg – 5 600 meter höga Elbrus i Kaukasus i Ryssland. Men Jarle betonar att det inte kommer innebära någon klättring även om det blir brant.

Jarle Trå behöver förmodligen vara kvar på sjukhuset i tre, fyra dagar innan kan åka tillbaka i Norge.

Han lovordar den lokala sjukvården.

– Jag har det väldigt bra här, men det ska bli skönt att komma hem igen. Allt fick ett lyckligt slut.

Publicerad: