Italien skakas av "Fritzl-fall"

63-åring våldtog sin dotter i 25 år

I det här huset i Turin i norra Italien höll Michele Mongelli sin dotter inspärrad. I 25 år ska han ha våldtagit henne.
I det här huset i Turin i norra Italien höll Michele Mongelli sin dotter inspärrad. I 25 år ska han ha våldtagit henne.

Italienaren Michele Mongelli, 63 år, anklagas för att under 25 års tid ha förgripit sig på sin instängda dotter.

Kvinnans bror ska också ha våldtagit henne samt sina egna döttrar, 6, 8, 12 och 20 år gamla.

63-åringen och hans son Guiseppe har gripits av polisen.

– Av det som framkommit verkar det som om den förstfödda var lovad åt pappan, säger åklagaren Pietro Forno enligt Il Mattino.

Michele Mongelli, 63, misstänks nu vara Italiens motsvarighet till Josef Fritzl. I 25 år misstänks han ha våldtagit sin fängslade dotter.
Michele Mongelli, 63, misstänks nu vara Italiens motsvarighet till Josef Fritzl. I 25 år misstänks han ha våldtagit sin fängslade dotter.

Fallet har klara likheter med historien om österrikaren Josef Fritzl, som nyligen dömdes till livstids fängelse för att ha spärrat in sin dotter i en källare, där han sedan våldtog henne under 24 års tid.

I det italienska fallet rör det sig om en lumpförsäljare i Turin i norra Italien som utnyttjat sin nu 34-åriga dotter sexuellt ända sedan hon var nio år gammal.

Mörkt rum

När hon var 13 slutade hon att gå till skolan. Hon tilläts endast lämna hemmet i sällskap med fadern och tillbringade sina dagar inlåst i ett mörkt rum, uppger polisen enligt tidningen La Repubblica.

Fadern Michele Mongelli ska även ha uppmuntrat sin nu 40-årige son, Guiseppe att agera på samma sätt. Sonen – som också är gripen – misstänks för att ha våldtagit och misshandlat alla sina fyra döttrar. Flickorna, som nu är 6, 8, 12 och 20 år gamla, tvingades också att bevittna varandras våldtäkter.

Kvinnan har flytt vid två tillfällen, den första gången till sin farbror 1994, men pappan kom då och hämtade henne och fick henne att anmäla farbrorn för sexuella övergrepp. Farbrorn ska då ha sagt att det var pappan som utnyttjade henne, med utredningen lades ned av åklagaren, då en psykiater som åklagarkammaren anlitat bedömde att kvinnan inte var trovärdig, uppger TG2.

Far och son misstänkta

Kvinna flydde – 15 år senare – en andra gång, då till sin bror, men pappan kom och hämtade henne igen och fick henne att anmäla brodern för sexuella övergrepp. Fallet ska då ha rullats upp och både pappan och brodern greps av polis.

Även en kusin till kvinnan ska ha våldtagits när hon gästade 63-åringen i samband med att hon arbetade i Turin, uppger Tgcom.

Utredningen har pågått sedan i oktober då 34-åringen – som kallas Laura i italiensk press – polisanmälde sin bror. Han hade då under två veckors tid misshandlat och våldtagit henne, sedan hon tagit sin tillflykt till honom efter ett bråk med fadern.

Telefonavlyssning

Polisen har bland annat använt sig av telefonavlyssning under utredningen av fallet. Vid ett tillfälle hade luren lagts på illa och en sexakt mellan pappan och dottern spelades in.

– Telefonavlyssning är ett viktigt instrument, jag skulle säga fundamentalt, även när det gäller utredningar av sexualbrott, säger Pietro Forno.

– I det här fallet hjälpte avlyssningarna till att ta reda på vem som var skyldig, säger han enligt Il Mattino.

Laura och hennes fyra brorsdöttrar får nu psykiatrisk vård.

Publisert: