Främlingsfientlighet mötte hjälpare i nöd

Publicerad:
Uppdaterad:

Pastor Jonas Nyström tvekade inte en sekund när han fick frågan om att hjälpa fem unga flyktingpojkar från Afghanistan.

Men i dag är han orolig över reaktioner han mött.

– Jesus säger att du ska möta andra som du själv vill bli bemött. Det var självklart att vi skulle hjälpa de här ungdomarna, säger Jonas Nyström, pastor i Höglandskyrkan i Sävsjö.

Foto: PER GROTH
Pastor Jonas Nyström skräms av reaktionerna han mött sedan församlingen hjälpte fem afghanska ungdomar på flykt.

X 2000 tåget från Malmö susar normalt förbi Sävsjö i hög fart. Men på julaftonsmorgonen bromsade det plötsligt in. Ut i snön och kylan tvingades fem tunt klädda ungdomar från Afghanistan, 14 till 18 år gamla. De saknade biljett.

Märkligt tilltag

Ett märkligt tilltag från SJ:s sida, anser Nyström. Tåget stannar i Nässjö, fem sex minuter bort, där både polis och socialtjänst lättare hade kommit till.

SJ hade meddelat polisen om ungdomarna, men ingen patrull mötte dem. I stället irrade de ut i ett folktomt Sävsjö och stötte på en person, ordföranden i Höglandskyrkan. Snabbt stod det klart att socialtjänsten inte hade beredskap att hysa in dem. I stället bad de kyrkan, som genast ställde upp.

Först sade pojkarna först att de kastats av från en containerlastbil utanför Sävsjö. Det var inte sant. Inte konstigt, tycker Nyström.

– De var rädda och utsatta. Vi ville bara hjälpa. Vi ställde inga frågor om hur de kommit hit.

Skrämmande samtal

Nyström var beredd att få samtal från, som han säger "unga män med rakade skallar". Men i stället möttes han av något annat, mer skrämmande.

– Äldre vältaliga män och kvinnor, som ringde och undrade vad vi höll på med. De sade saker som att vi borde kasta ut dem från kyrkan, eller be dem lifta tillbaka till Afghanistan. Att sådana som vi gjorde att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Det hade jag inte väntat mig, säger han.

Men andra har reagerat annorlunda.

– Vi har fått otroligt stöd från kommunen, kyrkans medlemmar och andra Sävsjöbor. De har skänkt fått mat och kläder. Riktig medmänsklighet.

Höglandskyrkan håller nu en vakande hand över pojkarna. De tillhör ett folkslag, hazarerna, som förföljs av talibanerna. Samtliga har sökt asyl. Fyra finns på ett ungdomshem i Mölndal, och 18-åringen på Migrationsverkets ankomstenhet i samma kommun.

TT

Publicerad: