Här säljer män sina kroppar

Var tredje prostituerad som söker hjälp för att komma bort från prostitutionen är en man, visar en ny sammanställning som Aftonbladet låtit göra.

Den homosexuella sexhandeln är mycket vanligare Sverige än vad myndigheterna tidigare känt till.

Den manliga prostitutionen har inte heller påverkats av den nya sexköpslagen. Polisen har sina spaningsresurser riktade mot männen som köper och säljer kvinnor medan de homosexuella sexhandlarna får vara i fred.

Liksom de kvinnliga lever de manliga prostituerade i djup social misär. De utnyttjas hänsynslöst av sexköpare och hallickar. De flesta dras in i missbruk och slutar ofta sina liv i förtid. Många börjar prostituera sig redan när de är minderåriga.

Aftonbladet har granskat den manliga prostitutionen i Stockholm.

Han får några sedlar av den äldre tunnhårige mannen och tillsammans går de sedan in i ett av videobåsen. Vad som händer där inne bakom den låsta dörren förblir en hemlighet mellan de båda.

En stund senare öppnas dörren igen. Den äldre mannen försvinner snabbt bort mot utgången, rödbrusig och svettig i ansiktet, medan den yngre går mot toaletten för att tvätta av sig.

Det är mitt i natten på en av Stockholms videoporrklubbar som vänder sig till homosexuella. En av flera liknande inrättningar i den svenska huvudstaden där den homosexuella prostitutionen kan pågå utan risk för polisens inblandning.

Att utföra sexuella tjänster för pengar är inte olagligt Sverige. Att betala för sex är däremot ett brott, liksom att förmedla prostituerade.

Sedan den nya sexköpslagen började gälla den 1 januari 1999 har den synliga kvinnliga prostitutionen minskat i Sverige. Risken att åka fast har skrämt bort köparna. Enligt den senaste statistiken från polisens prostitutionsgrupp i Stockholm finns det två tredjedelar färre kvinnor på gatan i dag, jämfört med för tre år sedan.

Däremot har den nya lagen inte haft någon betydelse för den homosexuella prostitutionen. Det finns till och med uppgifter som tyder på att den ökat i omfattning under senare år.

– Vi vet ganska väl var den manliga prostitutionen finns men vi har för närvarande inga möjligheter att göra något åt den, säger kriminalinspektör Anders Gripenlöf vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

– Den manliga prostitutionen är svår att komma åt. Den är mycket dold. Alla polisiära resurser är också riktade mot den kvinnliga prostitutionen.

Källarlokalen där videoporrklubben ligger är ett virrvarr av svartmålade gångar med videosalonger och bås. Taket är lågt med avloppsrör och sladdar som hänger ner. Det enda ljuset kommer från nödutgångarnas gröna lampor och de flimrande tv-skärmarna där det utan avbrott visas gayporr av det grövsta slaget.

Under dagtid sitter de flesta besökare utspridda i videosalongernas fåtöljer på en armlängds avstånd från varandra medan de ser på filmerna och mastuberar.

Nu på natten är stämningen mer hetsig. Få har ro att sitta ner. I mörkret cirkulerar ensamma män och ynglingar fram och tillbaka genom de mörka korridorerna och jagar varandras blickar.

Det ligger en tung, kvalmig lukt av kroppsvätskor och sur svett över lokalen. Här och där en använd kondom. Ingen talar med någon. Ljudet på tv-apparaterna är nerskruvat till en monotont dunkande bakgrundsmusik.

Inne från mörklagda hörn hörs stön och andra ljud som vittnar om sexuella aktiviteter. De flesta av dessa kravlösa kärleksmöten som sker här på klubben är naturligtvis frivilliga och sker i ömsesidig lust.

Men i dunklet sker också utbyte av pengar och köp av sexuella tjänster. Unga män som säljer sig till äldre män för några hundralappar.

I mörkret är alla ansikten suddiga, men snart dyker också den unge mannen upp igen efter sitt toalettbesök, på jakt efter en ny kund.

Fram till nu har det inte funnits några undersökningar som visat omfattningen av den homosexuella prostitutionen i Sverige. De prostitutionsutredningar som gjorts har bara kunnat konstatera att företeelsen finns i samtliga stora städer och att den har störst omfattning i Stockholm.

I Sverige har debatten om prostitution i stället handlat om kvinnor som säljer sig till män. Prostitution har blivit en könsfråga där företeelsen ses som mannens yttersta förtryck av kvinnan.

Inom den homosexuella rörelsen finns inte heller någon debatt kring den manliga prostitutionen. Detta trots att den överväldigande majoriteten av homosexuella män liksom majoriteten heterosexuella män är motståndare till prostitution.

Han kallar sig för Jan och brukar prostituera sig flera gånger i veckan.

– Mobiltelefonen är bäst, säger han. Jag har kontantkort så ingen som ringer kan få veta min adress.

Sitt mobilnummer ger Jan till kunder han litar på. Nya sexköpare träffar han på de klassiska mötesplatserna för homosexuella som finns i Stockholm.

Förutom porrvideoklubbarna är Centralstationen ett sådant ställe där ynglingar som säljer sex till äldre homosexuella män brukar cirkulera. Runt den så kallade bögringen sker många möten, liksom vid de offentliga toaletterna på järnvägsstationen och på Klaraterminalen.

Smågatorna ovanför Postens gamla huvudkontor i Klara är också ett stråk där kontakter sker liksom den lilla parken mitt emot Stadshuset på Kungsholmen.

Till skillnad från de kvinnliga prostituerade som kan bedriva sin verksamhet öppet uppe på Malmskillnadsgatan tvingas en manlig prostituerad vara ytterst försiktig. Risken att drabbas för våld från böghatare är stor. Trafiken är därför mycket svår att upptäcka för den oinvigde.

Efter ett tag får ynglingarna som säljer sig en inbyggd radar för att finna tänkbara sexkunder.

Under den varma delen av året sker många möten utomhus i parker. Västra delen av Långholmen är ett sådant ställe. Skinnarviksparken på Södermalm ett annat.

Precis som med den kvinnliga prostitutionen fungerar också internet som en stor marknad för den homosexuella prostitutionen.

– Priset beror på vad du vill ha. Fem hundra brukar jag ta på stan, säger Jan. Om jag ska komma hem till dig blir det dyrare.

Ann Wilkens är en av tre socialsekreterare som arbetar på Pros-centrum. Det är en unik institution som bara finns i Stockholm.

Till skillnad från prostitutionsgrupper bedriver inte Pros-centrum någon uppsökande verksamhet ute på stan. Till centret får i stället prostituerade själva vända sig för att få hjälp med att byta inriktning på sitt liv och bearbeta sina upplevelser under sekretessbunden professionell handledning.

När Pros-centrum öppnade för tre år sedan trodde socialarbetarna att deras arbete enbart skulle handla om att hjälpa utsatta kvinnor. Nu när verksamheten stabiliserats visar det sig att var tredje prostituerad som kommer till centret för att genomgå ett behandlingsprogram är en man.

– Vi visste att det fanns manlig prostitution men kunde inte ana att problemet var så här omfattande. Det här är mycket överraskande för oss, säger Ann Wilkens.

Vad han egentligen heter vill han inte säga men han kallar sig för Carlos. Svensk, blond och välutrustad står det i annonsen som han har införd i den spanska dagstidningen.

– Det kostar 15 000 pesetas för all service, då menar jag massage, franskt och analt, säger han.

Han berättar att han tjänar bra med pengar genom att arbeta som svensk prostituerad i Spanien.

– Här i södra Europa gillar de blonda killar, säger han.

n Är du inte rädd för aids?

Han tystnar när han får frågan. Inser att det inte är en vanlig kund han talar med. När han får veta att det är en svensk reporter och blir tillfrågad om han vill ställa upp på en längre intervju avböjer han och avslutar snabbt samtalet. Men innan han lägger på luren säger han att det finns kondomer och att han aldrig gör något utan skydd.

Det är sen eftermiddag i Stockholm och en av uppsökarenhetens två prostitutionsgrupper ger sig ut på en runda.

I snart två år har socialarbetaren Patrik Cederlöf arbetat som uppsökare. Hans arbete går ut på att försöka vinna de prostituerades förtroende och hjälpa dem bort från gatan.

Att dagligen konfronteras med missbruk och annat elände är tungt. Men det som får Partik Cederlöf att ändå fortsätta är den tillfredsställelse det innebär att lyckas hjälpa någon.

Liksom polisen är prostitutionsgruppen helt inriktad på den kvinnliga prostitutionen.

– Tyvärr är det så, säger Patrik Cederlöf. Vi har ju bara möjligheter att nå kvinnor som prostituerar sig öppet och som är mottagliga för vår hjälp.

– Men vi vet att pojkarna och männen som dras in i prostitution mår lika dåligt som kvinnorna. Tyvärr kan vi inte nå dem.

Hundartals män säljer sig, många ofta utomlands

DOKUMENT: MANLIG PROSTITUTION

Thomas Gustafsson, Mattias Carlsson, foto

Publisert: