Nyheter

Grillad korv ökar risken för cancer

NYHETER

Ny stor studie: Ju färskare mat desto bättre

GÖTEBORG

Korven på grillen kan ge tarmcancer. Den är lika farlig som bacon, salami och skinka.

Välj fisk eller fågel till sommarens grillfest i stället.

- Ju färskare mat desto bättre, säger Håkan Olsson, professor i onkologi.

GOTT - MEN RISKABELT Grillad korv kan ge tarmcancer. Det visar en ny stor undersökning. Läkarnas råd: Välj fisk eller fågel när du grillar. Annan mat som skyddar mot cancer är frukt och grönsaker.
GOTT - MEN RISKABELT Grillad korv kan ge tarmcancer. Det visar en ny stor undersökning. Läkarnas råd: Välj fisk eller fågel när du grillar. Annan mat som skyddar mot cancer är frukt och grönsaker.

De första slutsatserna från det stora EU-projektet Epic har kommit. Undersökningen är världens största hittills. Den visar sambandet kost-cancer. Över en halv miljon människor från tio västeuropeiska länder har ingått.

De har lämnat blod- och urinprov och de har berättat om sina levnadsvanor. Uppgifterna har sedan jämförts med data om vilka som drabbats av cancer. Studien inleddes 1991 och presenterades på en konferens i franska Lyon i veckan.

Vanligt kött tycks inte öka risken för tjocktarmscancer. Forskarna har dock inte analyserat effekterna av olika sätt att tillaga köttet. Men, det är känt sedan tidigare att det bildas mutagena ämnen på ytan på kött som hårdgrillas eller steks.

För korv och andra charkuteriprodukter och konserverat kött är läget annorlunda. Här har forskarna hittat en kraftigt ökad risk för cancer i tjocktarmen.

Rått kött är bättre

- Bacon är farligare än rått kött, säger professor Håkan Olsson.

Den norska cancerföreningen menar att det finns ett samband mellan tillsatsen av nitrit i charkuterivaror och ökningen av tarmcancer och hänvisar till ny forskning.

Vanligare med tumörer i tarmen

Tidigare var cancer i magsäcken vanligare i Sverige. Förklaringen var att människor åt fisk som konserverats på olika ålderdomliga sätt. Man saltade ner, rökte eller gravade för att den skulle hålla sig. Nitriten i fisken omvandlades till cancerframkallande nitrosaminer i magen. C-vitaminer har visat sig ha skyddande effekt.

Nu har olika former av tumörer i tarmen blivit vanligare än cancer i magsäcken.

- Varje kultur och tidsålder har sina cancertyper, säger professor Håkan Olsson.

Problemet för forskarna är att det är svårt att bestämma när en tumör börjar växa - och varför. Vi ändrar våra kostvanor flera gånger i livet. Ärftliga faktorer ligger oftast bakom när mycket unga människor drabbas av elakartade tumörer. Kosten har stor betydelse när personer över 50 blir sjuka.

- Vi uppskattar i dag att ungefär 30 procent av cancerfallen är kopplade till näringsfaktorer, säger Nicolas Gaudin till TT. Han arbetar för International Agency for Research on Cancer, en av arrangörerna av konferensen i Lyon.

Fisk och kyckling skyddar

Epic-studien visar också preliminärt, att rökning och stora mängder alkohol ökar risken att få cancer 50 gånger. Matstrupe, svalg och struphuvud drabbas.

Det finns mat som skyddar också. Som fisk, kyckling, frukt och grönsaker. Även fibrer motverkar tumörer.

Professor Håkan Olsson tänker dock inte undvika grillat i sommar.

- Jag äter allsidigt, säger han.

Epic-studien fortsätter. De länder som ingår är Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Italien och Grekland. Nästa steg är att resultaten granskas och publiceras.

Vanligaste cancer- formerna i Sverige:

Kerstin Danielson

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter