USA stänger ned sina myndigheter

Så kan turister påverkas

avAdam Westin

NYHETER

USA står just nu utan budget – vilket innebär att statliga myndigheter stängs ned och anställda blir utan lön.

Statliga museer och nationalparker lär stänga – och i förlängningen kan även sjukvården påverkas.

– Om jag är en vanlig turist som ska åka dit över helgen skulle jag gå in på UD:s hemsida och se hur deras uppdatering ser ut, säger Helene Benno, reseexpert på SVT.

Efter tolvslaget natten mot lördag stängdes det offentliga USA ned.

Detta efter att republikanernas tillfälliga budget inte röstats igenom i senaten.

– Det är en väldigt allvarlig situation att den offentliga regeringen avstannar, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

1 av 4

Det som stängs ned är statlig, det vill säga federal verksamhet. Anställda på statliga myndigheter får gå hemma utan lön – däremot undantas regeringen, försvaret och FBI.

– Alla myndigheter drabbas inte, vissa centrala delar som militären undantas. Men stora delar av förvaltningen går hem, federala museer och nationalparker och så vidare, säger Dag Blanck.

Det råder också osäkerhet kring hur det kommer fungera med pensionsutbetalningar och sjukförsäkringar.

Det finns ingen budget

Om man är på väg till USA den närmaste tiden bör man först kolla på UD:s hemsida för reseinformation, tycker Helene Benno, reseexpert på SVT.

– Om jag är en vanlig turist som ska åka dit över helgen skulle jag gå in på UD:s hemsida och se hur deras uppdatering ser ut. Om det inte påverkar polisen bör det heller inte påverka passkontroller och hur det går att ta sig in i landet, säger Helene Benno.

– Jag skulle också kontrollera med det bolag jag reser med, om till exempel flygledning påverkas. Sedan kan det också påverka kulturlivet - men det beror ju på vilken typ av resa du har tänkt göra, säger Helene Benno.

Kommer påverka sjukvården

Utöver att museum och nationalparker kan komma att stänga lär ”The U.S government shut down” inte märkas av allt för mycket för den som är på tillfälligt besök i USA. Exempelvis bedrivs kollektivtrafiken på delstatsnivå. 

I förlängningen kan sjukvården komma att påverkas, beroende på hur länge nedstängningen pågår. 

– Sjukhus är ofta privata, men när det gäller en hel del av finansieringen och inte minst sjukförsäkringen spelar den federala regeringen en stor roll, säger Dag Blanck.

– Överhuvudtaget när man åker till USA ska man ha väldigt bra koll på sin reseförsäkring, om man skulle bli i behov av vård. Ofta tänker man att man har en hemförsäkring som täcker allt resande, men så är inte alltid fallet, säger Helene Benno, reseexpert på SVT.

Liknande situation 2013

En liknande situation uppstod i USA 2013, när dåvarande president Obama inte fick stöd för sin budget.

– Vad som har hänt nu är att det inte finns någon budget. Varje land måste ha en budget som ger tillstånd att allokera medel för att de offentliga delarna av regeringen ska fungera, och det finns just nu inte. Men detta är inte helt ovanligt i USA, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

År 2013 fick 800 000 myndighetsanställda fick stanna hemma utan lön i 16 dagar, skriver Washington Post. Dåvarande president Barack Obama fick inte stöd hos republikanerna, som försökte driva igenom ändringar i sjukvårdsreformen som kallas Obamacare och som Donald Trump sagt sig vilja riva upp.

Den här gången var det demokraterna som inte ville gå med på att stötta republikanernas budgetförslag om man inte fick en lösning på migrantprogrammet Daca, som gäller de hundratusentals unga som kom till USA innan de fyllde 16.

– Det som är viktigt här är naturligtvis vem som förlorar i den allmänna opinionen, säger Dag Blanck.

Trump: Fin present

Vid lunchtid, svensk tid, kommenterade president Donald Trump att budgetförslaget inte gått igenom.

”Demokrater bryr sig betydligt mer om illegala invandrare än vår storslagna militär och säkerhet längs vår farliga södra gräns. De kunde med lätthet gjort en ’deal’ men bestämde sig för att bedriva nedstängningspolitik istället. #WeNeedMoreRepublicansIn18 (Vi behöver fler republikaner 2018) för att regera genom röran!” skriver Donald Trump på Twitter.

”Det här är ettårsdagen av mitt presidentskap och demokraterna ville ge mig en fin present. #DemocratShutdown”

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Politik

Dag Blanck