Flera åtalas – för dåligt skrapade rutor

1 av 2 | Foto: Polisen
47-åringen struntade i att ta bort snön från bilen.
NYHETER

Se till att skrapa rutorna ordentligt annars riskerar du att åtalas för vårdslöshet i trafik. Det fick två män från Umeå erfara tidigare i veckan.

Flera bilister ringde polisen efter att en 47-årig man kört vingligt och på fel sida av vägen.

När polisen stoppade mannen var hela bilen, med undantag för framrutan, totalt täckt av snö. Bilen var dessutom belagd med körförbud. På grund av den begränsade sikten framåt, bakåt och åt sidorna anser åklagaren att det var stor risk för en olycka att inträffa.

Enligt vittnen ska färden sett mycket otäck ut och ett vittne berättar att han kände ett obehag i magen och tänkte ”nu smäller det”, skriver Västerbottens-Kuriren.

När polisen stoppade mannen hade han dessutom en kniv i fickan. Nu åtalas han för vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen. 47-åringen nekar till båda brotten och säger att han inte skrapat rutorna för att han hade bråttom.

Krypkörde

Ytterligare en Umeåbo åtalas efter att ha slarvat med att skrapa rutorna. Den 27-årige mannen fastnade i en poliskontroll och hade enligt polisens bilder bara strukit över rutan med handen innan han bestämde sig för att köra iväg.

I förhör med polisen berättade han att han hade försökt skrapa rutorna men att det varit svårt. Eftersom det var lite trafik bestämde han sig för att krypköra bilen.

Hans ursäkt håller dock inte heller och även han åtalas för vårdslöshet i trafik. Mannen nekar till brott, enligt honom hade han sikt åt alla håll under färden, skriver SVT.

Slipp böter – håll koll på vinterns trafiklagar 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar

Brott

Umeå