Trump följer utvecklingen i Iran: ”Borde respektera folkets rättigheter”

avJosefin Silverberg

Den senaste tidens massprotester mot regimen i Iran följs noga av Vita huset.

”Irans regering borde respektera folkets rättigheter, inklusive deras rätt att uttrycka sig själva. Världen tittar på!” twittrade Trump under fredagen.

I dag väntas tusentals regeringssympatisörer komma till Teheran för att demonstrera, rapporterar TT.

1 av 2 | Foto: Manan Vatsyayana / AP
USA:s president Donald Trump.

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders uppger att Vita huset följer den senaste utvecklingen i Iran noga och varnar regeringen för att vidta åtgärder som bryter mot de mänskliga rättigheterna, rapporterar BBC.

”Många rapporter om fredliga protester från iranska medborgare trötta på regimens korruption och hur det slösas av nationens välstånd på att finansiera terrorism utomlands, Irans regering borde respektera folkets rättigheter, inklusive deras rätt att uttrycka sig själva. Världen tittar på!”, twittrade USA:s president Donald Trump under fredagen.

Stora demonstrationer har de senaste dagarna skett i Teheran, Mashhad och andra städer runt om i Iran. Under lördag väntas motdrag från regeringshåll då manifesterande bussas till huvudstaden, rapporterar TT.

Protesterna har riktats både mot de ekonomiska förhållanden i Iran och regimen som helhet, skriver nyhetsbyrån AFP.

I fredags marscherade demonstranter i den heliga staden Qom och i videor på sociala medier skallade ropen: ”död åt diktatorn” och ”befria politiska fångar”.

I Rasht, Hamedan, Kermanshah, Qazvin har polisen bemött protestanterna med vattenkanoner.

52 gripna i Mashhad

”Landet står inför allvarliga utmaningar med arbetslöshet, höga priser och korruption, brist på vatten, sociala klyftor och obalans i budgeten”, skriver Hesamoddin Ashena, kulturell rådgivare åt president Hassan Rouhani, på Twitter.

Enligt officiella uppgifter greps 52 personer i Mashhad under fredagen. Konservativa röster är dock tydliga med att med att göra åtskillnad mellan de som protesterar mot de ekonomiska förhållandena och de som kritiserar den iranska regimen.

”Folk som protesterar är vaksamma med att skilja sig från de som är fiender till systemet”, skriver Mohsen Rezaee, tidigare befälhavare för Irans revolutionsgarade på sin Instagram, rapporterar AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM