Låt dina intressen styra val av hund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundpsykologen tipsar: Välj inte en mops om du är golfare!

1 av 2 | Foto: HELGE MIKALSEN
Matchande par Charlotte Swanstein är hundpsykolog och har precis kommit ut med en ny bok där hon förklarar vikten av att välja rätt vovve efter vem man är och vad man gör. Det kan bli helt fel om man väljer ras efter vad nån kompis har eller för att man sett en fin hund på tv menar hon. Zappa håller med matte.

Sådan husse, sådan hund.

Välj en vovve som passar dig och dina intressen.

– Är du golfare, välj inte en mops, säger hundpsykolog Charlotte Swanstein som skrivit en ny bok.

Hunden må vara människans bästa vän, men långtifrån alla hundar passar alla. I boken "Välj rätt hund" förklarar Charlotte Swanstein, 44, hur människor ska gå till väga för att göra det bästa hundvalet. Alltför många ser till trender och utseende när de väljer hund. Eller till vad vänner och släktingar har valt. Därför blir det ofta så fel.

– När "Turbo" i tv-serien "Snoken" kom på tv ville alla ha en boarder collie för att den kunde vifta på öronen. Så fungerar det inte och det är det jag försöker få människor att förstå.

Välj så det passar dig och ditt jobb

Väljer man däremot en hund som passar det jobb och de intressen man har blir rasvalet mer lyckat.

– Har man som schäfern i generationer jobbat som fårvallare har man ett visst beteende. För att ha nytta av det ska man ha ett jobb eller ett intresse där hundens egenskaper kommer till sin rätt.

– Är man guldsmed ska man ha en lugn och balanserad hund som kan hindra ett inbrott. Då passar herdehunden. Den är inte särskilt social men har ett starkt revirtänkande.

Charlotte Swanstein har själv en dobermantik. Men hon valde en brun för att slippa se människor rygga tillbaka.

– Jag ville ha det oerhörda snabba gensvar som en dobermann ger om man tränar den ordentligt, säger Charlotte Swanstein.

Arbetar man mycket är svaret enkelt.

– Jobbar man heltid ska man inte ha hund. Hundar är flockdjur. Husse och matte måste vika tre till fyra timmar per dag åt promenader.

Ingen hund när barnen är små

Småbarnsföräldrar ska helst inte heller skaffa hund. Om de måste ska de välja en större, mer tålig vovve.

– De måste tåla att barnen kan ta hårt i dem. Sen behöver de inte så jättemycket motion när de är fullvuxna.

Elisabeth Lindham

Publicerad: