Natta jobbmobilen innan du själv lägger dig

Svenskar tycks vara kära i att fingra på telefonen

avTT

Foto: Adobe Stock
För många flyter arbete och fritid alltmer ihop, på grund av mobilen.

Ett frustrerande stressmoment som ständigt pockar på uppmärksamhet – eller ett verktyg för ett mer flexibelt, och därmed mer harmoniskt, arbetsliv?
Vi svenskar tycks vara extra kära i att fingra på telefonen.

Mer än i andra nordiska länder har vi svenskar en fallenhet för att fortsätta arbeta hemma efter arbetsdagens slut – med hjälp av mobiltelefonen. Det visar en undersökning av det internationella konsultföretaget Deloitte om hur vi i de nordiska länderna använder våra mobiltelefoner.

Mer flexibilitet

I den aktuella undersökningen uppger 43 procent av de tillfrågade svenskarna att de "väldigt ofta" eller "ofta" använder sin telefon för arbetsrelaterade ändamål utanför ordinarie arbetstid under en normal arbetsvecka.

Att så många tar med sig arbetet hem behöver per automatik dock inte vara något negativt.

– Det handlar väldigt mycket om individen, hur du är som person och hur du vill ha det. För vissa personer kan det säkert fungera alldeles utmärkt. För man kan ju tänka sig att man jobbar hemma för att man gått tidigare och hämtat på dagis. På så sätt kan ju mobiltelefonen hjälpa till med det så kallade livspusslet och göra ens arbetsliv mer flexibelt, säger Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Natti, natti

Det avgörande, säger han, är om hemarbetet bygger på frivillighet eller inte.

– För om det inte gör det, om man förväntas arbeta, svara på mejl och vara tillgänglig på kvällstid och helger, då tror jag att det lätt kan gå överstyr och upplevas som stressigt. Det viktiga är att mobilanvändandet inte inkräktar på återhämtningen, säger Göran Kecklund.

I den aktuella undersökningen uppgav närmare fyra av tio svenskar att de antagligen använder mobiltelefonen för mycket, och att användandet för många resulterar i att de inte går och lägger sig i tid.

– En bra regel är att mobilen bör gå och lägga sig en timme innan du själv gör det. För det är bra att ha det lite småtråkigt innan man går och lägger sig, så att hjärnan hinner varva ner. Då somnar man lättare.

Fakta: Fem miljarder användare

Antalet mobilanvändare passerade fem miljarder förra året, 2017, enligt mobiloperatörernas branschorganisation GSMA.

I takt med att befolkningen i Asien växer kommer antalet sannolikt vara uppe i 5,7 miljarder år 2020 – varav Indien kommer att stå för runt 310 miljoner nya användare.

Källa: GSMA (2017)

ARTIKELN HANDLAR OM