Största kokainärendet på tio år

avTT

Foto: Tullverket
Tullen beslagtog sammanlagt 150 påsar innehållande rött pulver. Nu åtalas tre män för smugglingen.

Tre män som står åtalade för att ha smugglat 298 kilo rödfärgat kokain får sin dom under dagen.

Det är det största kokainärende, sett till volym, som Tullverket utrett på tio år.

Kokainet var utblandat med rött färgpigment för att lättare komma igenom tullen och mycket talar för att det inte var första gången kokainet smugglats in på det sättet. Ett företag utanför Helsingborg ska ha flugit in kokainet från Colombia. Företaget ska även ha tagit emot en identisk, om än något mindre, import förra hösten.

Färgningen av kokainet ska inte påverka målet, enligt kammaråklagare Michael Hansson.

– I och för sig blir du röd om näsan om du snortar det men annars går det att använda. Men vi kunde visa att de hade tagit fram kemikalieanteckningar för att kunna rena det så att det blir vitt igen, säger han.

Målen blir större

Smugglingen upptäcktes i januari år, när lasten mellanlandade i Spanien. På exporthandlingarna uppgav man att det var färgpigment i de 25 kartongerna. Kokainet var värt över 250 miljoner kronor i gatuledet.

Enligt Michael Hansson skiljer sig inte målet nämnvärt från andra större narkotikaärenden, förutom just storleken.

– Målen har blivit större. I och med att Högsta domstolen 2012 i stort sett halverade straffen för narkotikabrott så har beslagen blivit större och större, säger han.

Samtliga nekar

Samtliga tre åtalade har förnekat brott. Två av männen, en av dem företagets ägare, står åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Den tredje mannen åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Colombia

Tullverket

Narkotika