Emmanuel Macron

Macron varnar för ”nationalistisk spetälska”

Av: 

TT

NYHETER

Minns vad som hänt – men ta också lärdom.

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för likheterna mellan då och nu när han bjuder till högtidlig 100-årsdag av första världskrigets slut. En överdriven jämförelse, tycker kritikerna.

I fyra år, tre månader och två veckor small skotten över första världskrigets slagfält och skyttegravar. När till sist vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 hade minst nio miljoner unga män, fäder, bröder och kusiner stupat.

Även för många av de överlevande tog livet i princip slut "på Flanderns fält där vallmon gror", som det heter i en av dåtidens mest kända dikter, av kanadensaren John McCrae, som själv dog på Västfronten i januari 1918.

Där skyttegravarna låg ligger nu gravkors, monument och kyrkogårdar på rad, som en ständig påminnelse om vad krig verkligen innebär.

Merkel håller tal

När Frankrikes president Emmanuel Macron på söndag bjuder in till högtidlighållande av krigsslutet ligger inte fokus på segerfirande eller militära stordåd. I stället är det främst offren och uppoffringarna som ska hedras.

Macron vill poängtera förbrödring och fredsarbete och låter därför den gamla världskrigsfienden Tysklands förbundskansler Angela Merkel hålla invigningstalet av det fredsforum i Paris som är tänkt att bli en årlig tradition.

Inför hundraårsdagen har Macron betonat vikten av internationellt samarbete.

– Europa står inför risken att brytas upp av den nationalistiska spetälskan och knuffas runt av utländska makter. Jag slås av likheterna mellan i dag och mellankrigstiden, säger han till Ouest-France.

– I ett Europa som splittras av rädsla, nationalismens återkomst och följderna av en ekonomisk kris kan man nästan steg för steg se allt som skedde mellan första världskriget och börskraschen 1929.

Pappa dog i kriget

Somliga håller med.

– Pappa slogs i det första världskriget och när jag var tre år blev han ett av de första offren i det andra, berättar 82-årige Robert Munier för belgiska tidningen Le Soir när Macron besöker det gamla slagfältet i Verdun.

– Jag vill säga åt Macron att hålla ut. Om Europa har han rätt. Freden är skör.

Andra tycker att presidenten överdriver.

– Jämförelsen mellan gårdagens och dagens populister har sina begränsningar. Orbán och Kaczynski (Ungerns premiärminister och det polska regeringspartiets ledare) är nationalister – men är de också krigshetsare? I kampen mot extremhögern tjänar man inget på att stigmatisera eller förolämpa motståndarna, säger statsvetaren Pascal Perrineau till Le Soir.

Inget för Trump

Bland de närvarande statsledarna vid Okände soldatens grav i Paris på söndag finns USA:s president Donald Trump. Han tänker dock inte vara med vid Macrons fredsforum.

Lika bra det, tycker Justin Vaisse från arrangörsstaben.

– Forumets mål är att visa att det finns många krafter inom det internationella samfundet – stater, icke-statliga organisationer, stiftelser, intellektuella och företag – som anser att vi behöver en regelbaserad, öppen och multilateral värld. Då spelar det ingen roll om de som inte tror på det multilaterala inte är här, säger Vaisse till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Första världskriget: En republik för mycket utropades i Berlin

ÄMNEN I ARTIKELN

Emmanuel Macron

Första världskriget

Frankrike

Paris