Stockholm

Elbolagets larm: Stockholm hotas av akut elbrist

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Enligt elbolaget Ellevio kan maxuttaget vara nått redan om två år och hota stora infrastrukturprojekt som tunnelbanan, bostäder och vägar hotas.

– Varken elnät eller lokal elproduktion kommer att kunna möta Stockholms effektbehov, säger Henrik Bergström, ansvarig för samhällskontakter på Ellevio, till DN.

Stockholm växer så det knakar. Befolkningen i regionen väntas öka med 30 procent till 2030. Samtidigt ska uppemot 300.000 nya bostäder byggas. Därtill kommer enorma infrastruktursatsningar: utbyggd tunnelbana, tvärbana och förbifart, liksom ett uppskalat vattenreningsverk.

Allt detta sammantaget gör att Ellevio menar att stamnätets kapacitet inte längre kommer att räcka till för att täcka stockholmarnas behov.

Bolaget räknar med stora problem från och med 2021 – om ingenting görs.

– Vi har inte sagt nej till någon anslutning ännu. Men vi kommer att tvingas ställa infrastruktursatsningar, industrier och bostäder på en kölista tills vi har kapacitet, om vi inte hittar lokala lösningar till 2021, säger Henrik Bergström, till DN.

För stockholmarnas del kan konsekvensen bli högre elpriser och krav på minskad elkonsumtion.

Elnätsföretagen kräver nu förutsättningar för en rejäl satsning på ett robust och utbyggt region- och stamnät, skriver DN.

ANNONS

Ge oss 30 sekunder så sänker vi ditt elpris och förbättrar miljön!

Extern länk från Kundkraft

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm hotas av akut elbrist redan 2021 - stoppar tillväxten - DN.SE

Elräkningar kan bli ogiltiga

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Elpriser

Extremväder

Tågtrafik

Strömavbrott

Uppland

Miljöfrågor