Labour öppnar för ny brexit-omröstning

avAmanda Skagerström Lindau

Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn öppnar upp för en ny folkomröstning om ett brexitavtal.

Det rapporterar lokal media.

– På ett eller annat sätt kommer vi att göra allt i vår makt för att förhindra en ”No Deal”, säger Corbyn enligt ett skriftligt referat på partiets hemsida.

Labourpartiet kommer att ställa sig bakom det tilläggsförslag som syftar till att utesluta att Storbritannien lämnar EU utan att avtal, en så kallad ”No Deal”-brexit.

Det kommer ledaren Jeremy Corbyn meddela vid ett möte med parlamentsgruppen på måndagen, skriver partiet på sin hemsida.

Öppnar för folkomröstning

Oppositionen säger nej till brexit byggt på det avtal som premiärminister Theresa May och Konservativa partiet förhandlat fram – som Labour kallar ”skadligt”.

Partiet åtar sig därför att ”lägga fram eller att stödja ett tilläggsförslag till stöd för en folkomröstning för att förhindra att landet blir påtvingat en skadlig Tory-brexit". Det kommer Corbyn att säga under måndagen, enligt ett skriftligt referat som partiet lagt ut på sin hemsida.

Det är därmed inte sagt att en eventuell andra folkomröstning initierad av Labour skulle innehålla ett alternativ för att stanna i EU. Enligt The Guardian diskuteras det fortfarande om det skulle gå att rösta ”remain”, alltså stanna kvar.

Orolig för ”kaotisk brexit”

Beskedet från Labour kommer efter att premiärminister Theresa May meddelat att hon kommer att skjuta upp veckans planerade brexit-omröstning i parlamentet, skriver Sky News.

May siktar fortfarande på ett utträde den 29 mars – något som bland annat Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är kritisk till.

Han är orolig för en ”kaotisk brexit” utan färdigt utträdesavtal och skulle gärna se att utträdesdatumet skjuts upp, skriver TT.

– I den situation vi befinner oss så vore en förlängning det logiska beslutet. Men premiärminister May tror fortfarande att det går att undvika det, säger Tusk enligt TT.

Foto: Francisco Seco/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May på toppmöte med EU och Arabförbundet i egyptiska Sharm el-Sheikh.

May: ”Vi har det inom räckhåll”

Theresa May själv menar att en försening av processen inte innebär annat än just en försening.

– Det ger inget beslut i parlamentet, det ger ingen uppgörelse, säger May på en presskonferens, enligt TT.

– Vi har det inom räckhåll.

May har lovat att en ny avgörande omröstning om ett utträdelseavtal kommer att ske senast den 12 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM