Sjöstedt riktar nya hot mot Löfven: ”Smider planer”

”Var så desperata att de kunde rösta på en död bäver som statsminister”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I en lång intervju i SvD berättar Jonas Sjöstedt hur nära de var att stoppa Stefan Löfven från att bli statsminister – och hur de nu återigen ökar pressen på S-ledaren.

Bland annat planerar Vänsterpartiet att fälla flera punkter ur 73-punktsprogrammet.

– Vi smider lite planer på det, säger Sjöstedt till SvD.

För Svenska Dagbladet berättar Jonas Sjöstedt nu hur han resonerade söndagen den 14 januari då Vänsterpartiet hade möjlighet att avgöra Stefan Löfvens öde som statsminister.

Sjöstedt meddelade Löfven att ”vi röstar nej till dig, du kan inte bli statsminister”.

– Det var först efter att vi samtalat och fått garantier och satt upp gränser som vi beslöt att låta honom sitta kvar, säger Sjöstedt i intervjun med SvD.

På den efterföljande pressträffen dagen efter berättade V-ledaren för allmänheten att den hemliga överenskommelsen bara bestod av ett papper med minnesanteckningar.

Samtidigt förklarade Sjöstedt att Vänsterpartiet när som helst var beredda att lägga fram en misstroendeförklaring om regeringen går vidare med förslagen om fri hyressättning i nyproduktion och utökade undantag i turordningsreglerna – och då fälla regeringen.

”Kunde rösta på död bäver”

För SvD berättar Sjöstedt att han fått garantier från Löfven om hur det framtida samarbetet kommer att se ut, hur Vänsterpartiet ska få inflytande och hur reformerna ska värnas.

Sjöstedt säger att det var ett svårt beslut att trots allt släppa fram Löfven men poängterar att det med största sannolikhet hade blivit Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister annars.

Om det i stället hade stått mellan Stefan Löfven och nyval svarar Sjöstedt att det vore mycket möjligt att Vänsterpartiet hade valt ett nyval och krigat för marknadshyror och arbetsrätten.

– Men ingenting tyder på att det hade blivit ett nyval. Liberalerna var så desperata att de hade kunnat rösta på en död bäver som statsminister. Det var ingen tvekan, säger han till SvD.

”Löfven köpte så otroligt mycket högerpolitik”

Trots den hemliga överenskommelsen säger Sjöstedt att han är besviken på Löfvens agerande i 73-punktsprogrammet som slutits mellan S, MP, L och C.

– Jag är förvånad att han köpte så otroligt mycket högerpolitik. Jag vet att Stefan Löfven sedan länge har velat göra det här, han har velat gå åt höger, det är ingen hemlighet. Men Socialdemokraterna hade ett väldigt gott förhandlingsläge på slutet. Ändå blev det marknadshyror, uppluckrad arbetsrätt och borttagen värnskatt. Jag tycker att det rann i väg på slutet, säger Sjöstedt till SvD.

Han berättar att Vänsterpartiet planerar att förhindra och fälla flera punkter ur programmet.

– Vi smider lite planer på det, säger V-ledaren utan att gå närmre in på detaljer.

Beredda att fälla Löfven

Att Vänsterpartiet måste gå samman med Moderaterna och Kristdemokraterna för att kunna väcka en misstroendeförklaring ser Sjöstedt inte som något problem utan säger att han inte har några problem att sätta sig ner med M-ledaren Ulf Kristersson.

Om den socialdemokratiska regeringen trots hot om misstroendeförklaring väljer att genomföra marknadshyror eller statliga ingrepp i anställningstryggheten så är Vänsterpartiet beredda att avsätta Stefan Löfven med hjälp av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sjöstedt poängterar dock att V aldrig kommer att förhandla med Sverigedemokraterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE