Nya uppgifter om migrants död i Huskvarna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Platsen i ett grönområde i Huskvarna där en hemlös man hittades död i början av augusti. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Platsen i ett grönområde i Huskvarna där en hemlös man hittades död i början av augusti. Arkivbild.

Pojkarna friades i tingsrätten från anklagelser om mord på en hemlös man. Men inför rättegången i hovrätten har rättsläkaren gjort en ny bedömning av dödsfallet, rapporterar P4 Jönköping.

Det var i början av augusti som den hemlöse mannen hittades död i en park vid Huskvarnaån, där han brukade sova. Eftersom polisen inte misstänkte något brott kallades aldrig någon rättsläkare till platsen.

Det påverkade bevisföringen i målet. För senare framkom det att mannen dött av kraftigt våld. Och den rättsmedicinska undersökningen gjordes i efterhand. Två pojkar anklagades för mordet men friades från mordanklagelserna av Jönköpings tingsrätt som dömde den då 16-årige pojken för grov misshandel och ofredande. En två år yngre pojke friades på alla punkter.

Rättsläkarens bedömning av hur det gick till när mannen miste livet spelade en stor roll i domen. Eftersom dödsfallet inte kunde fastställas närmare än inom tolv timmar, så ansåg tingsrätten att man inte kunde vara helt säker på vad som hade hänt.

Men den rättsmedicinska bedömningen ifrågasattes av expertis, och nu ändrar rättsläkaren sin bedömning, enligt P4 Jönköping.

Inför hovrättsförhandlingen har han gjort bedömningen att det kan ha tagit längre tid innan mannen förblödde av skadorna på levern, orsakade av kraftigt våld.

Pojkarna har nekat till att de orsakade mannens död.

Publicerad:

LÄS VIDARE