Nu tjuvstartar våren: ”Kan vara här nästa vecka”

Prognos för nästa vecka: Sol och plusgrader

avMatilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Veckans väder bjuder på sol och plusgrader över hela landet. Redan i veckan kan våren vara här – vilket för Skåne innebär att det knappt blev någon vinter.

– Våren kan komma redan i början på nästa vecka, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på Foreca.

Det finns en stor chans att våren infaller redan denna vecka i delar av landet. Över hela landet väntas vårväder med sol och plusgrader. På vissa håll har flera vårtecken redan börjat dyka upp i rabatterna.

– Våren kan vara här redan i början av nästa vecka. Det väntas milt väder som kan ge vår i södra Götaland och kanske på västkusten, säger Mikael Sjöstrand meteorolog på Foreca.

1 av 2 | Foto: Jessica Gow / TT
Våren kan infalla redan den här veckan.

Även i Norrland väntas temperaturen komma upp i sju till åtta plusgrader i helgen.

– I Norrland stannar värmen till måndag. Därefter blir det lite mer osäkert.

Mikael Sjöstrand berättar att anledningen till den tidiga våren är att ett ordentligt högtryck lagt sig över Centraleuropa och trycker upp mildare luft över Atlanten.

Denna varmluft från både Atlanten och från Spanien väntas svepa in över Sverige och ge oss förhållandevis höga temperaturer.

Kan komma ett bakslag

Men meteorologen varnar för att det kan komma ett bakslag med låga temperaturer igen.

– Ja, som det ser ut nu kan det bli ett lågtryck igen med kallare luft som kan komma tillbaka men längre går det inte att förutspå.

För att det ska räknas som meteorologisk vår krävs det att är mellan noll till tio grader sju dygn i följd.

Även om temperaturen därefter sjunker är det officiellt vår. Blir det vår redan nästa vecka innebär det att Skåne knappt har haft någon vinter att tala om.

– Normalt sett brukar våren anlända i februari i delar av Götaland och eftersom kommer våren senare upp över landet. I Svealand brukar våren komma i mars och i Norrland vanligtvis i april, senast i maj, säger Mikael Sjöstrand.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Solen

Atlanten