Libanon nära att få en regering

avTT

Foto: Bas Czerwinski/AP/TT
Sunnimuslimske Saad al-Hariri utsågs genom valet i maj i fjol till premiärminister i Libanon för tredje gången. Men regeringsbildningen har dragit ut på tiden.

Stämningen uppges vara positiv och det finns goda utsikter att en Libanon faktiskt får en regering – mer än åtta månader efter parlamentsvalet.

Detta enligt uppgifter från Abdul Rahim Mrad, en av sex Hizbollahallierade parlamentsledamöter vars roll i landets styre varit en stötesten.

Abdul Rahim Mrad säger till tv-kanalen al-Jadeed att han tror att en regering kommer att vara på plats inom de närmaste dygnen.

Libanons komplicerade politiska system är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, där presidenten är maronit (kristen), premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim. En av stötestenarna i förhandlingarna har varit den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs anspråk på en ministerpost till någon av dess allierade parlamentsledamöter.

Exakt vad förhandlingarna landat i framgår inte. Tidigare förslag har bland annat gått ut på att de Hizbollahallierade ledamöterna föreslår en ministerkandidat som de tycker är acceptabel, men själva avstår från regeringsplatser.

Libanon, som brottas med svåra ekonomiska problem, höll parlamentsval den 6 maj i fjol. Kort därefter utsågs sunnimuslimske Saad al-Hariri till premiärminister, en post han då suttit på sedan december 2016 samt 2009–2011.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libanon