Lidingö

Stort pådrag på skola – flera barn akut sjuka

Sju barn och en vuxen på Lidingö till sjukhus

NYHETER

Flera barn insjuknade akut på en skola på Lidingö utanför Stockholm under torsdagen.

Först misstänktes ett gasläckage – senare visade sig orsaken troligen vara matförgiftning från en alla hjärtans dag-chokladpudding.

På eftermiddagen kom larm om att flera barn blivit akut sjuka på Käppala skola på Lidingö öster om Stockholm.

– Det är flera ambulanser på plats, de vet inte vad som har hänt. De mår riktigt dåligt, sa en förälder vid ett tidigt skede till Aftonbladet.

”De har svårt att prata”

Sju barn och en vuxen fördes till Karolinska universitetssjukhuset. Det ska handla om lindriga skador, enligt Lidingös t f stadsdirektör:

– De flesta har nu fått lämna sjukhuset, säger Daniel Broman vid 17.30-tiden.

En förälder beskrev symptomen:

– Halsen har svullnat upp på dem och de har tappat känsel i kroppen. De har svårt att prata. Skolan ger ingen information om vad de ätit eller vad som hänt, sa föräldern.

Gasläckage utreddes

Lidingö stad började genast utreda vad som hänt och räddningstjänsten kallades till platsen med ett tiotal resurser. Bland annat med instrument för att undersöka om det skett läckage av något gasämne.

– Vi har i nuläget ingen aning om vad som hänt. Det var när ambulansen kom fram som de bad om resurser från oss för att stötta, sade Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningstjänst, inledningsvis.

Strax före klockan 15 på torsdagen meddelade räddningstjänsten att man var på väg att lämna platsen.

– Det var inget räddningsärende utan ett rent sjukvårdsärende, sa ledningsbefäl Lars Lindberg.

Hur kom ni fram till det?

– Med de indikationer vi hade visade det sig att det här är ingenting som räddningstjänsten kan analysera, utan vi släpper hela initiativrätten till sjukvården nu.

”Vet att de ätit chokladpudding”

Daniel Broman, tf stadsdirektör på Lidingö, berättade för Aftonbladet att man uteslutit att det varit gasläckage och att händelsen nu i första hand utreds som matförgiftning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet åt elever på skolan chokladpudding i samband med alla hjärtans dag, vilken misstänks ha med saken att göra.

– Jag vet att barnen har ätit chokladpudding men vet inte om det beror på det. Det får miljö- och hälsoenheten titta på, och ta prover på mat som eleverna ätit. De finns på plats och gör sina procedurer, sa Daniel Broman.

Förundersökning inledd

Lidingö stad uppger att man satt in extra personal, även psykologer och kuratorer, för att ta hand om barnen på skolan.

– De äldsta kommer ta sig hem själva och de yngsta kommer tas omhand tills vårdnadshavare kommer, men de kommer vara utomhus för säkerhets skull.

Efter den stora insatsen är Daniel Broman nöjd.

– De har skött det bra på skolan, sedan får vi se vad vi kan lära oss av detta.

Polisen har också nåtts av informationen om att det kan handla om chokladpudding.

– Det finns ett flertal olika alternativ som räddningstjänst och sjukvård håller på att kontrollera och jag vet att det är ett av alternativen, sa Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polis på plats uppgav för Aftonbladet att man inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada och att man tagit redskap i beslag för undersökning.

Matleverantören: ”Allvarligt”

Sodexo är skolans matleverantör. När Aftonbladet tidigare under torsdagen nådde kommunikationschefen var hon mycket förtegen om chokladpuddingen.

– Jag kan säga såhär, vi uttalar oss inte ännu, vi måste ta reda på mer om vad som har hänt. Det här är ju självklart allvarligt, men vi serverar tusen portioner på skolan varje dag och vi vet inte om det handlar om maten eller om chokladmoussen. Vi kan uttala oss mer om det här senare, sa Eva Kristersson.

Skolan har, enligt Daniel Broman, inte fått någon bekräftelse på vad det hela handlade om

– Det kommer säkert ta ett par dagar innan vi får det helt klarlagt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lidingö

LÄS VIDARE

Storasysterns skräck: ”Blev jätteorolig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lidingö

Stockholm

Skola & utbildning

Barns hälsa

AB Voice

Stockholms län