Nytt köttbeslag i tullen

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
En köttransport har återigen stoppats på Lernacken utanför Malmö. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En ny köttleverans på 439 kilo har stoppats på väg in till Sverige – i samma skåpbil som stoppades i januari. Att kött stoppas i tullen hör dock till ovanligheterna, enligt Tullverket.

Gränspolisen har återigen stoppat införsel av kött via Öresundsbron – den här gången har 439 kilo nötkött belagts med försäljningsförbud eftersom salmonellaintyg saknades.

Köttet fanns i samma skåpbil som stoppades i januari med 970 kilo oförpackat kebabkött utan salmonellaintyg, rapporterar Sydsvenskan.

Att kött stoppas i tullen hör dock till ovanligheterna.

– Vi har haft ett par fall de senaste åren, tre-fyra stycken, från Litauen och Polen. Jag kan inte minnas att det förekommit tidigare, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket till TT.

Kött på bilgolv

Det senaste ingripandet mot skåpbilen gjordes den 14 februari. Poliser som tittade in i skåpbilen reagerade då de tyckte att köttet låg ohygieniskt paketerat.

Där fanns 1 550 kilo lammkroppar, som bara var delvis plastade. Kött låg direkt mot bilens golv och väggar. För lammkött krävs inget salmonellaintyg, så det kommer att få säljas i Sverige.

– Generellt sett är det fritt fram för animaliska produkter inom EU, säger Jonas Karlsson.

Försäljningsstoppas

Men i lasten fanns också det nötkött som nu miljöförvaltningen i samråd med Livsmedelsverket utfärdat försäljningsförbud för.

– I alla de fall vi upptäckt har köttet blivit stoppat. Det har handlat om mindre restauranger eller livsmedelsbutiker, säger Jonas Karlsson.

Köttföretagaren som äger skåpbilen hävdar att nötköttet inte var avsett för försäljning, utan ska användas vid en begravning.

Enligt Jonas Karlsson är problemet med införsel av kött på det här sättet relativt litet.

– Det är ingen organiserad verksamhet direkt, det finns inte så mycket pengar att tjäna så det sker inte speciellt frekvent, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM