Nyheter

Bristande rutiner bakom många elolyckor

Av: 

TT

Unga elektriker skadas mest i yrket. Arkivbild.
Unga elektriker skadas mest i yrket. Arkivbild.

NYHETER

Andelen elolyckor som resulterar i sjukskrivning har fördubblats under de senaste tre åren. Vanligast är det att unga yrkesverksamma skadar sig.

Samtidigt har antalet anmälda elolyckor fyrdubblats under de senaste 15 åren, något som kan förklaras av att människor är mer benägna att anmäla, konstaterar Elsäkerhetsverket i en rapport.

– Företagen jobbar mer med att få sina anställda att anmäla mer. På senare år har det också blivit mer känt att man kan få framtida skador av elolyckor, till exempel nervskador som inte försvinner, säger Jennie Andersson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket, och tillägger:

– Kommer man flera år efter att en olycka i arbete skett är det väldigt svårt att få ersättning.

Under de tre senaste åren har det också skett en fördubbling av de olyckor som resulterar i sjukskrivning, men vad det beror på är ännu inte klarlagt.

– Det vi kan se är att hos dem som skadade sig när de jobbar professionellt med el finns det bakomliggande orsaker till arbetsfel. Till exempel att man brister i rutin, eller saknar rutiner, som gör att man kommer för nära spänning eller i kontakt med spänningsförande delar.

Mest utsatta är unga i yrket.

– Är man ny i arbetslivet har man såklart mindre erfarenhet och man känner kanske inte till anläggningarna. Då finns en ökad risk kopplad till det. Där har arbetsgivaren en väldigt viktig roll i hur man introducerar ny personal, säger Jennie Andersson.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: