Sexualitet

De föreslår ett kvinnligt ord för stånd: ”Dyna”

Av: 

Wilma Eliasson

NYHETER

Ståfräs, stake, stånd. Kärt barn har många namn, men vad kallas den kvinnliga motsvarigheten vid sexuell upphetsning?
Det finns inget namn. Det här insåg barnmorskestudenterna Jenny Hedlöf och Antonia Nordin som har tagit fram ett eget ord för kvinnlig upphetsning:
”Dyna”.

När en kvinna blir sexuellt upphetsad strömmar blodet till de yttre könsdelarna, svällkropparna svullnar och styvnar. Precis som när en man får stånd, stake, erektion eller ståfräs.

Ja, namnen på den manliga reaktionen vid sexuell upphetsning är många. Desto färre är orden för den kvinnliga motsvarigheten, eller rättare sagt: det finns inga.

Och det här är problematiskt. Det menar barnmorskestudenterna Jenny Hedlöf och Antonia Nordin, som har skrivit en magisteruppsats i ämnet och tagit fram ett eget ord: Dyna.

Vi måste ha ett ord på fenomenet

Ordet kan börjas i många olika former: jag dynar, jag kan inte dyna, jag har dyna.

– För oss handlar det mycket om kommunikation, hur ska vi kunna prata om det här och förstå vad som händer när en kvinna blir sexuellt upphetsad, om vi inte ens har ett ord som beskriver könsorganets reaktioner, frågar sig Antonia Nordin när Aftonbladet når henne på telefon.

Tillsammans med sin studiekamrat Jenny Hedlöf tog Antonia Nordin fram en webbenkät. Över 2 000 kvinnor svarade och 1 500 svar användes för analys. Intresset för ett eget ord var enormt.

Kan underlätta i kontakt med vården

Tidigare studier visar dessutom att många kvinnor upplever att samspelet mellan att tänka att man är kåt och känna kåthet inte alltid fungerar, säger Antonia Nordin.

– Där tänker vi att ett ord kan underlätta när man söker hjälp inom vården, om man har problem med att bli sexuellt upphetsad.

Varför tror du att det inte finns något ord sedan tidigare?

– Rent historiskt har fokus legat på den manliga sexualiteten, den kvinnliga sexualitet har setts på som någonting som ska fungera för mannens skull och det kan vara en anledning, säger Antonia Nordin.

Ordet dyna kommer ur latinets tumescence som betyder svullnad, men som också kan översättas till dyning. Antonia Nordin och Jenny Hedlöf gillar begreppet eftersom det kan kopplas till dynamik.

Kritik mot att det låter som en madrass

– Exempelvis dynande vågor. Någonting som växer och välver, säger Antonia Nordin.

Men många har varit kritiska till valet av term eftersom det kan associeras med en madrass.

– Eller stolsdyna, och det är ju inte så upphetsande.

Öppna för fler förslag

Kommer ni kämpa för att få in det här ordet i ordlistan?

– För oss är det inte viktigt att det blir ordet dyna, vi är öppna för förslag, det kanske finns ord som gemene man använder där hemma och då är vi bara glada om folk delar med sig av dem.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualitet

Sex & samlevnad