Åtalad bussförare riskerar fängelse

avTT

Foto: Nisse Schmidt/TT
Tre ungdomar omkom i bussolyckan i Härjedalen. Ombord fanns högstadieelever från Ängskolan i västgötska Skene som skulle på en skidresa. Arkivbild.

Bussolyckan utanför Sveg förra våren krävde tre tonåringars liv. Ytterligare nästan 40 personer skadades.

Nu åtalas föraren för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Om han fälls riskerar han fängelse.

– Jag åtalar chauffören för att vi har kommit fram till att olyckan inte berodde på bussen och heller inte på vägen. Utan det handlar om en oaktsamhet från förarens sida, säger åklagare Mikael Bäckström till TT.

Han säger att det handlar om bristande koncentration, med all sannolikhet beroende på trötthet.

– Jag vill framhålla att vi inte kunnat bevisa att han somnat vid ratten. Däremot har han varit trött och det har sänkt hans vaksamhet och koncentration vilket leder till att han kört av vägen, säger Mikael Bäckström.

Förvånad till åtalet

Men busschauffören ger en helt annan version, säger hans advokat Ulrik Smedberg.

– Bussföraren är förvånad över åtalet. Det känns som det bygger på uteslutningsmetoden. Om ingen annan är skyldig måste det vara han.

Chauffören hävdar att påståendet att han var trött inte är sant.

– Han har inte varit trött och inte somnat. Han har tagit pauser under resan, en paus kort tid innan olyckan. Och olyckan hände dessutom på morgonkvisten, inte då kroppen normalt sett är som tröttast, säger advokaten.

I stället pekar busschauffören på andra möjliga orsaker till olyckan.

– Den mest troliga förklaringen är den som min huvudman lämnat, nämligen att det har varit ett kraftigt gupp i vägen som påverkat sidostabiliteten, säger Ulrik Smedberg.

Han hänvisar till Haverikommissionens rapport som säger att vägen är smal och dålig, att vägbankarna är branta och att det är det som är orsaken att det blir en olycka om man kommer utanför med ett hjul.

Skulle föraren fällas riskerar han fängelse. Åklagaren medger att det finns en osäkerhet i åtalet.

– Det hela är en bedömningsfråga, säger han.

Satt djup spår

Åklagaren konstaterar samtidigt att det inte finns några misstankar om att chauffören brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Inte heller åtalas någon för att flera av eleverna inte hade på sig bilbälte under resan.

På Bergkvara buss, söder om Kalmar, har olyckan satt djupa spår. Och man gör vad man kan för att stötta sin personal, däribland den åtalade föraren.

– Vi för samtal med alla inblandade för att se hur vi går vidare internt, säger marknadschefen Simon Sandberg.

Bolaget har sedan olyckan arbetat med flera frågor som blivit aktuella. Bland annat ser man över frågor som rör nattarbete. Man har också tagit fram en säkerhetsfilm, lik den som visas i flygplan inför start.

– Vi måste alla leva med det fruktansvärda minnet efter den här olyckan. Ingen av oss har gått oberörd ur det här. Och det är svårt att föreställa sig hur chauffören mår, säger Simon Sandberg.

Olyckan inträffade på morgonen den 2 april 2017. 58 passagerare, elever och lärare från Ängskolan i Skene, fanns ombord på väg till fjällen på en skidresa. Tre ungdomar omkom och flera skadades.