Skakigt med Trump under G7-mötet – som drog tillbaka signatur

Av: Simón Bustamante, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Helgens möte mellan ledarna i G7-gruppen har varit minst sagt skakig.

Trump och USA satte sig på tvären – och efter mycket om och men skrev samtliga ledare i gruppen på ett gemensamt dokument, inklusive Donald Trump.

Men bara timmar senare twittrade USA:s president att han drar tillbaka sin signatur.

1 av 3 | Foto: LEAH MILLIS / REUTERS
Trump och Trudeau under mötet.

På lördagsmorgonen kom USA:s president Donald Trump närmare 20 minuter försenad till ett frukostmöte som Kanadas premiärminister Justin Trudeau hade anordnat om jämställdhet för världens kvinnor.

USA:s president åkte sedan innan G7-mötet hunnit avslutas, efter en presskonferens där Trump svängde fram och tillbaka i både ton och attityd gentemot de andra G7-ledarna.

– Inga tullar och inga barriärer. Inga subventioner och inga tullar, sade Trump.

Han betonade att en eliminering av alla handelsspärrar vore ”det ultimata”, skriver New York Times.

Gav världens en känga

Sedan gav han övriga världen en känga, dels på grund av hoten om strafftullar på amerikanska varor som svar på USA:s strafftullar på stål och aluminium – och dels för att ha utnyttjat USA ”i årtionden”.

– USA är en spargris som alla stjäl från – och det upphör nu, sa Trump på presskonferensen.

USA:s president tillbakavisade också alla påståenden om att oenighet och splittring präglat toppmötet utanför Quebec i Kanada.

– Vi hade extremt produktiva diskussioner om behovet av rättvis och ömsesidig handel, sa Donald Trump.

Ska bekämpa protektionism

Men in i det sista var det osäkert om det skulle bli något gemensamt slutdokument undertecknat av samtliga G7-ledare.

Till slut kunde toppmötets värd Justin Trudeau meddela att ett gemensamt dokument antagits av hela G7-gruppen – inklusive Donald Trump.

I det gemensamma uttalandet lovar världsledarna att bekämpa protektionism och fortsätta jobba för en fri och rättvis handel som leder till tillväxt och jobb.

Under lördagen meddelade även Justin Trudeau att man varnat USA för att Kanada kommer implementera strafftullar mot grannlandet från och med 1 juli, rapporterar AP.

Trump drar tillbaka signatur

Han kallade även Donald Trumps motivering med att strafftullarna krävs för USA:s nationella säkerhets skull för ”förolämpande” mot de kanadensiska krigsveteraner som slagits tillsammans med amerikanska allierade.

Timmar senare meddelade Donald Trump via Twitter att han drar tillbaka sin underskrift från det gemensamma slutdokumentet, som svar på Trudeaus strafftullbesked.

”Baserat på Justins falska uttalanden på sin presskonferens, samt det faktum att Kanada slänger på enorma tullar på våra amerikanska bönder, arbetare och företag, har jag instruerat våra amerikanska representanter om att inte stödja kommunikén medan vi undersöker tullar på fordon som flödar in i USA:s marknad”, twittrar USA:s president.

I en efterföljande tweet kallar Trump Kanadas premiärminister för ”undergiven” på G7-mötet. ”Mycket oärlig och svag”, skriver USA:s president.

Publicerad: