Ex-spionen Sergej Skripal har fått lämna sjukhuset

Ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia Skripal förgiftades med nervgift.

Först nu, två månader senare, har Sergej Skripal fått lämna sjukhuset.

Den före detta MI6-spionen Sergej Skripal har skrivits ut från sjukhuset, rapporterar BBC. Han ska sedan, i likhet med dottern Julia, ha förts till en säker oich hemlig plats.

Det var den 4 mars i år som 66-åringen och hans dotter hittades utslagna på en bänk i Salisbury, England. Polis och räddningstjänstpersonal arbetade i heltäckande säkerhetsdräkter när de försökte reda ut på vad som har hänt och vilket ämne de har kommit i kontakt med.

Både Sergej och Julia togs till sjukhus, där akutavdelningen stängdes för att undvika eventuell vidarespridning av ämnet. Sedan dess har Sergej Skripal vårdats på sjukhuset för livshotande skador.

Teorin: Dottern tog med giftet från Ryssland

Den 3 mars klockan 14.40 ska Julia Skripal ha landat på Heathrow efter ett besök i Ryssland. Dagen senare var hon och fadern allvarligt skadade.

Det visade sig senare att de hade förgiftats med nervgiftet novitjok – ett Sovjettillverkat kemiskt vapen – som också hittades i ex-spionens bostad.

Sedan dess har polisen arbetat utifrån teorin att Julia Skripal själv hade med sig giftet från Ryssland. De menar att det placerades i dotterns resväska innan hon flög från Moskva. Troligtvis har ett klädesplagg eller smink impregnerats med giftet. När väskan sedan öppnades släpptes nervgiftet ut.

Har lämnat sjukhuset

9 april skrevs Julia Skripal ut från sjukhuset och har sedan dess flyttats till en hemlig plats.

För Sergej Skripals del väntar nu rehabilitering utanför sjukhuset.

Spionerade på ryssarna

Sergej Skripal har tidigare varit överste inom den ryska armén. 2006 fängslades han i Ryssland för att ha spionerat åt britterna sedan 1990-talet. 2010 släpptes Skripal i samband med en fångutväxling mellan Ryssland och Storbritannien. Efter det flögs han till England och bosatte sig i Salisbury.

Publisert:

LÄS VIDARE