Halvnakna kvinnor på barnkaruseller väcker kritik

Av: Josefine Holmqvist

Publicerad:

Borås vårmarknad arrangeras varje år och lockar många barnfamiljer.

I år upprördes många människor över barnkarusellernas ekivoka målningar – föreställande halvnakna kvinnor.

– Jag tror att normaliseringen av sexism är anledningen till varför inte fler reagerade på plats, säger besökaren Johannes Tollesson.

Vårmarknaden arrangeras årligen av Borås City. Många av marknadens besökare är familjer, och på plats finns bland annat karuseller uppställda – för barnens skull.

En av årets åkattraktion har dock målningar som fått besökarna att reagera. Lämmarna, som sitter monterade runt själva karusellen, har lättklädda kvinnor som motiv.

På bilden ligger den ena kvinnan ner, iklädd en liten bikini, som tydligt avslöjar brösten, och den andra kvinnan står på knä i trosor och t-shirt, och svankar.

På lämmarna, monterade kring åkattraktionerna, ses målningar på lättklädda kvinnor.
Foto: Läsarbild
På lämmarna, monterade kring åkattraktionerna, ses målningar på lättklädda kvinnor.

Sexism och objektifiering

Många föräldrar har reagerat på målningarna, då de menar att barnen tvingas ta del av sexism. En av dem är Johannes Tollesson, som delat ovan förekommen bild på sin Facebook, där han kommenterar det olämpliga med motiven.

– Jag var där med mina barn som ville åka några attraktioner. Av ren slump såg jag målningar på lättklädda kvinnor, och blev väldigt chockad över detta, säger Johannes Tollesson.

– På själv karusellen är figurer målade som är superrelevanta för barnen, medan andra delar är katastrofala.

”Positiv förändring”

I kommentarsfältet till hans Facebookinlägg går åsikterna isär, där vissa menar att det är jämförbart med kvinnor i bikini på stranden, medan andra menar att målningarna objektifierar kvinnokroppen.

Johannes själv menar att sexualisering av kvinnor är så vanligt att människor inte ens lägger märke till det.

– Jag tror att normaliseringen av sexism är anledningen till varför inte fler människor reagerade på plats, säger han.

Johannes Tollesson hoppas att detta ska få spridning runt om i landet.

– Förhoppningsvis kan det leda till en positiv förändring. På en lokal nivå tror jag att Borås City kommer agera annorlunda framöver.

”Något vi ser allvarligt på”

Moa Lohne, projektledare på Borås City, är en av de med ansvar för vårmarknaden. Hon kände inte till målningarna på karusellerna, men har via sociala medier tagit del av besökares reaktioner.

– Jag såg inte detta under dagen, men självklart är detta något vi ska se över och ser mycket allvarligt på. Vi ska ta upp detta under veckan som kommer, säger hon.

Företaget som tillhandahåller åkattraktionerna har Borås City använt sig av i flera år.

– Det handlar om en trygghet från vår sida. Jag vet faktiskt inte om liknande målningar förekommit tidigare, men jag tror inte vi stött på reaktioner föregående år, säger Moa Lohne.

Aftonbladet har sökt företaget som levererar karusellerna, men utan att få svar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN