Turkiet pressar TV4: Stoppa dokumentären

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TV4
Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4.

Turkiska ambassaden har i ett mejl till TV4 försökt stoppa en dokumentär.

De uppmanas att ”tänka över beslutet” att sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”.

– Den här tendensen hotar vårt öppna samhälle, säger Viveka Hansson.

Seyfo är assyriernas benämning av den slakt på armenier och olika minoriteter som inträffade under första världskriget. Och det är vad dokumentären, som sänds i kväll, skildrar.

I ett mejl till kanalen skriver Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, att han respekterar yttrandefriheten men att de inte bör sända dokumentären.

”Först av allt respekterar jag yttrandefriheten till fullo och er kanals fulla frihet att sända. Jag vill inte döma filmens innehåll innan jag sett den, men jag vill ge er lite information om händelserna 1915”, skriver han i mejlet till TV4:s programdirektör Viveka Hansson.

”Det här är allvarligt”

Försöket kommer bara dagar efter att Miljöpariets planeringschef försökte förhandla med SVT för att tysta kritiken mot partiet.

– Tyvärr blev jag inte överdrivet förvånad då försöker att utöva påtryckningar mot medier har ökat generellt. Det var ju tillexempel bara några dagar sedan Miljöpartiet försökte kohandla med SVT för att skippa kritik mot avgående ministern Mehmet Kaplan, säger hon.

– Det här är allvarligt. Den här tendensen hotar vårt öppna samhälle. Därför är det viktigt att markera kraftfullt då det sker.

Vanligare med påtryckningar

Men TV4 har trots mejlet bestämt sig för att sända dokumentären.

– Här resonerar vi som alla ansvariga utgivare skulle ha gjort. Vi låter inte ambassader, politiker eller andra grupper styra vårt innehåll, säger hon.

Reportrar utan gränser slår i sitt pressfrihetsindex 2016 fast att påtryckningar och attacker på pressfriheten har intensifierats. Under det gågna året har ideologiska strömningar, regeringar och privata intressen gjort mer för att tysta det fria ordet.

Aftonbladet söker Arif Gülen för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE