Här är hetaste kandidaterna till ministerposterna

Publicerad 2016-11-21

New york. Donald Trumps stab av vita män verkar bli både vitare och manligare.

Mitt Romney och general James ”Mad Dog” Mattis ligger nära toppjobb i kabinetten.

– Jag vet att han är under aktivt övervägande till att bli utrikesminister, säger blivande vicepresidenten Mike Pence om Romney.

I sitt segertal lovade den blivande presidenten Donald Trump att bli ”alla amerikaners president”.

Löftet som syftade till ett värnande av mångfald återspeglas hittills inte i valen av de människor som ska leda landet framåt.

Än så länge har Donald Trump offentliggjort fem personer – alla vita män – som får högt uppsatta positioner i den närmaste kretsen: stabschef Reince Priebus, chefsstrateg Steve Bannon, CIA-chef Mike Pompeo, justitieminister Jeff Sessions och Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare.

Valen av Bannon, Flynn och Sessions har också kritiserats med bakgrund av rasistiska uttalanden som har framförtseller i Bannons fall publicerats på Breitbart under hans ledning – av herrarna.

Träffade Romney och ”Mad Dog”

Donald Trump tillbringade helgen på sin golfresort i New Jersey och schemat var fullspäckat med möten med ministerkandidater.

Den mest uppmärksammade träffen var med tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, en av Republikanernas mest högljudda kritiker.

Enligt uppgifter i amerikansk media är Romney aktuell för jobbet som utrikesminister i Trumps kabinett.
Det bekräftades under söndagen av blivande vicepresident Mike Pence.

– De hade ett bra möte. De hade en varm och meningsfull ordväxling och jag vet att han är under aktivt övervägande till att bli utrikesminister tillsammans med några andra framstående amerikaner, säger Pence enligt Reuters.

En annan som gjorde intryck på Trump under helgen var den pensionerade generalen James ”Mad Dog” Mattis.

Donald Trump bekräftade i ett Twitterinlägg att Mattis är aktuell som försvarsminister.

”Han var väldigt imponerande i går. En sann generalernas general”, skriver Donald Trump på Twitter.

Mattis bakgrund i marinkåren sträcker sig över fyra decennier. Han har tagit emot flera utmärkelser bland annat för sitt ledarskap under slaget vid irakiska Falluja 2004. Året därpå hamnade han i en kontrovers när han enligt CNN sa att det är roligt att skjuta människor.

”Dåligt för landet”

Under söndagen hade Trump avtalade möten med Rudy Giuliani, Chris Christie och Kris Kobach.

Men han tog sig tidigare i helgen också tid att träffa två kvinnliga kandidater, Betsy DeVos och Michelle Rhee, som enligt Politico konkurrerar om utbildningsministerjobbet.

Likriktningen gällande de redan nominerade och toppkandidaterna till olika jobb möts av kritik.

– Han har sagt att han vill vara hela USA:s president så han behöver ha kvinnor i sin inre krets nu och i kabinetten framöver, säger juristen Lisa Brown som arbetade i Obamas övergångsstab till Politico.

Enligt Washington Posts sammanställning har 66 personer spekulerats eller bekräftats ingå i kabinetten. Endast tio är kvinnor och nästan samtliga är vita, uppger tidningen.

”Det här är inte bara politiskt inkorrekt. Det är också dåligt för landet”, skriver Valerie M. Hudson, professor i statsvetenskap, och journalisten Christina Asquith i en debattartikel i Newsweek.