Ökat stöd för Trump efter Orlandodådet

Publicerad 2016-06-15

Donald Trump

Demokraternas sannolika presidentkandidat Hillary Clintons ledning över Republikanernas motsvarighet Donald Trump har minskat sedan förra veckan och masskjutningen i Orlando.

Det visar en färsk opinionsundersökning från Ipsos som nyhetsbyrån Reuters beställt.

Donald Trump knappar in på rivalen Hillary Clinton efter söndagens terrorattack på gaynattklubben Pulse i Orlando, Florida, då 29-årige Omar Mateen, en amerikansk medborgare med afghanska föräldrar, sköt ihjäl 49 personer och skadade 53.

Dådet har intensifierat debatten om invandring, religionsfrihet, extremistisk terror och USA:s vapenlagar, frågor som hittills redan präglat och stundtals gett upphov till hätsk retorik i den amerikanska valkampanjen.

Tappar mark

Det tog inte lång tid innan båda kandidaterna gick ut och försökte plocka politiska poäng utifrån sina respektive analyser och övertygelser. Medan Clinton varnade för att demonisera amerikanska muslimer upprepade Trump upprepade sitt tidigare, kontroversiella uttalande om att förbjuda muslimer från att resa in i landet.

Och den tragiska händelsen kan mycket väl påverka presidentvalsracet.

Det visar den opinionsundersökning från Ipsos som Reuters beställt och som genomfördes i början av veckan av 1 063 personer online.

Hillary Clintons ledning minskar från 11,6 procentenheter till 13 procentenheter, jämfört med den femdagarsperiod som slutade på lördagen, dagen innan attacken.

Reuters understryker samtidigt att Clintons tapp inte enbart är Trumps förtjänst. Under veckan som gått har andelen väljare som inte stödjer någon av kandidaterna nämligen ökat, från 20,6 procent till 22,4 procent.

Clinton vinner sista primärvalet

Samtidigt avgjordes Demokraternas sista primärval i huvudstadsområdet Washington DC i natt, svensk tid. 20 delegater stod på spel. Och vid 03.30-tiden rapporterade flera amerikanska medier, däribland nyhetsbyrån AFP, att Hillary Clinton vunnit.

Men resultatet har ingen egentlig betydelse. Detta då Clinton redan har de delegater som krävs för att utses till presidentkandidat vid partiets kongress i Philadelphia den 25 juli.