Tusentals strömlösa efter explosion i kraftverk

Foto: Peo Möller / TOPNEWS.SE
NYHETER

Polis har kallats till ett kraftverk i Blekinge efter uppgifter om en explosion.

Tusentals personer är utan ström som en konsekvens av händelsen.

– Vi har haft en brand i en strömtransformatorstation som sedan exploderade, säger Pernilla Schoug, kommunikationschef på EON.

Det drabbade vattenkraftverket ligger i Hemsjö norr om Olofström i Blekinge.

– Det har varit någon form av smäll i ett vattenkraftverk. Vi är på plats för att se om vi kan biträda räddningstjänsten med något, säger Calle Persson på polisens ledningscentral för Skåne och Blekinge.

"Vet inte vad det är"

Larmet kom in till polisen klockan 19.25.

Kraftverket ägs av EON som uppger att explosionen berodde på en brand som började i en transformator. Händelsen ska nu utredas.

– Det här händer då och då, att något går sönder. Det kan vara en packning som läckt olja, det kan vara något djur som tagit sig in i anläggningen, säger Johan Aspegren, informationschef på EON.

Tusentals strömlösa

Han uppger att det inte finns några misstankar om sabotage.

– Det skulle förvåna mig mycket. Det är larm och elektrifierade stängsel runt anläggningen och hade någon tagit sig dit så hade någon sett det. Jag kan inte utesluta någonting men det skulle förvåna mig storligen om det var det. Skulle vi se minsta tendens till det kallar vi naturligtvis på polisen.

Händelsen ledde ett strömavbrott som drabbade tusentals personer i främst Mörrum, Hemsjö och Svängsta.

– Som mest har vi varit uppe i 8 000 strömlösa men nu är vi nere på cirka 5 000, säger Pernilla Schoug vid 21-tiden.

Strax innan klockan 22 meddelade EON att alla drabbade kunder hade återfått strömmen.

"Smällt ordentligt"

Vid 20-tiden anlände EON:s montörer till anläggningen där också räddningstjänst och polis är på plats. Enligt ett befäl på räddningstjänsten som Aftonbladet talat med så gjorde personal på plats tidigt bedömningen att det handlar om ett tekniskt fel som orsakat explosionen som skedde utomhus, på inhägnat området.

– Det har varit en explosion i en isolator inne på transformatorområdet. Det har exploderat och smällt ordentligt, skallrat i hustaken. I nuläget är det lugnt på platsen men tydligen påverkar det mycket av driften.

ARTIKELN HANDLAR OM