Nyheter

Sparkade sönder gräsklippare – nu ska älgen skjutas

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

En norsk älg stampade sönder en gräsklippare – och blev världskändis.

Men nu är det slut. Älgen ska skjutas.

– Nog är nog, säger John Arne Leirvik på lantbrukskontoret till NRK.

Det var för drygt en vecka sedan som en älg i Norge blev världskänd över en natt. Plötsligt stod den till synes oinbjuden på en gräsmatta i Hemnesberget i Nordland och pallade äpplen från ett träd hemma hos Unni Solheim.

När hon stod och bankade på fönstret för att skrämma bort djuret kom hennes robotgräsklippare susandes mot älgen.

– Den rör sig sakta mot älgen och jag tänker att nu blir den skrämd. Istället lyfter den benet högt och trampar sönder gräsklipparen, sade Unni då till NRK.

SE OCKSÅ

"Jag hade inte ens hunnit stoppa kulor i bössan"

"Nu är det nog"

Älgen lämnade till sist trädgården. Och nu har ett beslut fattats av kommunens lantsbrukskontor.

Det är dags för djuret att kasta in handduken. Älgkon kommer skjutas ihjäl. John Arne Leirvik, rådgivare hos lantbrukskontoret, berättar att just denna älgfamilj länge "terroriserat" människor i området. Förra året gick den aktuella älgens kalv till att ack och sparkade till en människa.

– Nu är det nog, konstaterar han.

Blandade känslor

Unni Solheims film på älgen har spritt sig långt bortom Norges gränser. Själv blev hon av med en gräsklippare som kostat omkring 20 000 norska kronor – och en del äpplen förstås.

Trots att hon kanske borde känna ilska mot älgen var det med blandade känslor hon mottog beskedet från lantbrukskontoret, enligt NRK.

– Jag har aldrig haft problem med att de varit i min trädgård. Men jag har förståelse om folk tycker att de kan bli för närgångna, säger Unni.

Lantbrukskontoret låter meddela att de haft koll på älgfamiljen i fråga under en längre tid och är säkra på att det är rätt djur de siktat in sig på. På lördag morgon inleds jakten.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Mamma trodde pappa var full”