Mystiska ”tjutljudet” gäckar örebroarna – här är de olika teorierna

NYHETER

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för det mystiska oljudet i Örebro.

Gåtan har lett till många medborgarteorier – om allt från trasiga takfläktar och felprogrammerade frekvensomriktare till kubanska diplomatsignaler.

Samtidigt uppger kommunen att man gäckats av ett annat olöst ljudmysterium som inträffade för fem år sedan.

Hela veckan har ett mystiskt ljud gäckat örebroarna med ojämna mellanrum.

Ljudet, som beskrivs som ett högt ”visslande, tjutande ljud”, har varit mest påtagligt i korsningen Skolgatan/Järnvägsgatan.

I nuläget vet ingen vad ljudet kommer från eller var det beror på men flera läsare har hört av sig till Aftonbladet med flera olika teorier.

Bland annat kan det röra sig om ett läckage i en koppling mellan två rörledningar, en felaktig gatlykta, ett trasigt fläkthjul, kylmaskin eller ventilationsaggregat eller en felprogrammerad frekvensomriktare.

Andra lite mer vilda gissningar är att ljudet skulle kunna vara detsamma som gjorde att flera amerikanska diplomater insjuknade på Kuba under förra året.

Ingen felanmälan har gjorts

Spekulationer finns också kring i att ljudet kanske har något med de pågående VA-arbetena på Österängsgatan, Rudbecksgatan, Restalundsvägen samt Hertig Karls allé – trots att dessa ligger en bit långt bort från o-ljudsplatsen.

En läsare säger sig ha uppmärksammat att ljudet skulle komma från taket ovanför Järnvägsgatan 13 som ägs av Behrn Fastigheter AB. Men enligt vd:n Per Johan Behrn finns det inga indikationer på att ljudet kommer därifrån.

– Vad jag vet så är det ingenting från min fastighet. Efter normal arbetstid så ringer hyresgästerna till Securitas som kallar ut folk men det har inte inkommit någon felanmälan till dem och den kedjan fungerar alltid.

Svär sig fria

Även Nerikes Allehanda har försökt få besked kring det mystiska ljudet, och pratat med flera andra fastighetsbolag med hus i området som säger att de har kontrollerat sina fastigheter men att de inte påträffat något mystiskt ljud.

Bygg- och fastighetsföretaget NCC, som ansvarar för bygget vid USÖ, känner inte heller till att ljudet skulle komma från dem, liksom elbolaget EON.

– Jag har röjt runt i vår organisation och frågat vad vi håller på med. Men de svär sig fria. Jag har en kollega på fjärrvärmesidan och han bor några hundra meter från Järnvägsgatan, och han vidimerade att det är så det förhåller sig med ljudet, säger Björn Persson, regionchef Mitt Eon till Nerikes Allehanda.

Kommunen: Ingen aning

Inte heller Örebro kommun har någon aning om vart ljudet kommer ifrån.

Enligt Elisabeth Ricklund på kommunens servicecenter för park arbetade man under fredagen för högtryck med att försöka ta reda på omständigheterna.

– Det jobbar vi med allihop här. Men vi vet ingenting för tillfället. Vi har mejlat fastighetsägarna runt om, och det är ingen av dem vi har fått kontakt med som känner till det, sa hon under fredagen till Nerikes Allehanda och fortsatte:

– Vi får in anmälningar hela tiden, men vi vet inte ens var vi ska börja leta.

Serviceenheten var även själva på plats i korsningen Skolgatan och Järnvägsgatan under torsdagen och vittnade om att ljudet var ”förskräckligt”.

Liknande ljud för fem år sedan

Kommunikationsdirektören Margareta Wall, säger till Aftonbladet att det pågår en utredning av ljudet och att arbetet kommer att fortsätta efter helgen.

– Innan man vet vad är kan man inte åtgärda det, säger hon.

Inte heller Johanna Elfving, enhetschef för miljöskydd på kommunen, har någon aning om var ljudet kommer ifrån men minns ett liknande fall för fem år sedan.

– Då var det en ljuddiskussion vid USÖ eller CV-området, men jag tror inte att vi lyckades lokalisera det ljudet då heller.

Dagens tre rubriker 00:29

 

LÄS OCKSÅ: Mystiska radiosignalen har hörts i över 30 år

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro