Skandalkirurgen: ”Jag är inte Gud”

Publicerad:

NYHETER

Ger medierna skulden för att han sparkats från KI

1 av 3
Paolo Macchiarini.

Han opererade in konstgjorda luftstrupar som misstänks ha orsakat flera människor död.

Nu bryter skandalkirurgen Paolo Macchiarini tystnaden.

– Jag hade förväntat mig att man skulle göra mer noggranna utvärderingar innan man attackerar någon för att ha felat, säger han i en intervju med Läkartidningen.

Han gick från att vara en hyllad pionjär till att bli centralfigur i en medicinsk jätteskandal.

Kirurgen Paolo Macchiarini blev gästprofessor vid Karolinska institutet 2010. Året efter opererade han för första gången in en konstgjord luftstrupe på en patient. Sedan dess har ytterligare sju patienter fått samma behandling. Metoden beskrevs ursprungligen som banbrytande. Men efter att sex av patienterna avlidit har Macchiarini fått mycket skarp kritik.

Försvarar metoderna

I januari sände SVT den mycket uppmärksammade dokumentären ”Experimenten”. Nu har Paolo Macchiarini fått sparken från Karolinska institutet. Han utreds också av polis för misstankar om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Innan skandalen briserade lät sig Macchiarini gärna intervjuas av tidningar och tv. Men under vintern och våren har det varit tyst om kirurgen. Nu väljer Paolo Macchiarini dock att tala ut i en intervju med Läkartidningen.
Där försvarar han sina metoder.

– Vad jag vet så är oredlighetsutredningen klar i den meningen att jag har blivit friad från alla anklagelser 2015, och nu utreder man alltihop igen utan någon grund, men jag utgår från att om man är oskyldig förblir man det.

Han fortsätter:

– Jag förväntade mig inte att något sådant här skulle drabba någon som inte kommer från Sverige. Jag hade förväntat att man skulle visa mer respekt och göra mer noggranna utvärderingar innan man attackerar någon för att ha felat.

”Är inte Gud”

I intervjun ger också Macchiarini media skulden för att han fick sparken från Karolinska.

– Det var något som gjordes väldigt hastigt utan att tala med mig och baserat på preliminära bevis som i de flesta fall är grundlösa, och det är synd att KI på grund av medietryck tagit ett sådant beslut bara för att hitta en syndabock.

Kirurgen medger dock att han inte är felfri:

– Jag är inte Gud. Vi gör alla misstag varje dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE