Säljer fusk på högskoleprovet – för 99 000 kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya regler i höst: fuskare riskerar åtal

1 av 4

En grupp som kallar sig HP-hjälpen skickar ut brev med erbjudanden om hjälp att fuska på högskoleprovet.

Priset för toppresultatet 1,9: 99 000 kronor.

– Jag tycker det är oetiskt, för jävligt, säger Adel Matte, 24, som fick reklambladet i brevlådan.

För den som inte fick toppbetyg i gymnasiet är ett bra resultat på högskoleprovet enda vägen in på prestigefyllda utbildningar som jurist- och läkarprogrammen.

I torsdags fick Adel Matte, 24, ett brev hem till Vällingby i Stockholm.

– Det var från ett företag som kallar sig HP-hjälpen. De skrev att de kunde hjälpa mig få 1,9 på provet för 99 000 kronor. Jag tänkte bara: ”Vafan är det här?”.

Priset stiger för varje tiondel

I brevet finns en prislista för olika resultat. Den som nöjer sig med 1,4 får betala 39 000 kronor. Resultatet 1,5 kostar 49 000 kronor. Så fortsätter det upp till 1,9, som kostar 99 000 kronor.

Det enda HP-hjälpen inte erbjuder är toppresultatet 2,0.

”Eftersom du behöver ha unika svar, måste vi ge ett antal fel. Detta innebär att vi inte kan garantera högre resultat än 1,9”, skriver man.

”För jävligt”

Adel Matte hade inte tillräckligt bra resultat för att komma in på läkarlinjen i Sverige. Sedan några år tillbaka pluggar han läkarprogrammet i Wroclaw i södra Polen. Hans flickvän och hennes bror – som gör samma sak – har också fått brevet från HP-hjälpen.

– Jag vet inte om de riktar in sig på folk som pluggar utomlands och som de tänker vill flytta hem igen och börja plugga i Sverige.

– Jag tycker det är oetiskt, för jävligt mot de som kämpar i flera år för att få ett tillräckligt bra resultat för att komma in på det de vill.

Hörsnäcka stort som ett riskorn

Enligt brevet betalar kunden 5 000 kronor i deposition för en hörsnäcka som ”inte är större än ett riskorn”. HP-hjälpen påstår att de filmar provet med dold kamera och sedan ger rätt svar i hörsnäckan.

Tuula Kuosmanen, ansvarig för högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet (UHR), känner igen metoden.

– Vi är väl medvetna om den här problematiken. Det har förekommit fusk på högskoleprovet förut men den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt för en liten grupp att hjälpa många att fuska, säger hon.

Sparkades ut från läkarlinjen

Hösten 2015 fick UHR tips om omfattande fusk vid högskoleprovet. Efterföljande analyser av svarsmönster ledde till att 42 provdeltagare fick sina svar underkända och att 9 studenter vid Karolinska institutet kastades ut från läkarprogrammet.

De nya möjligheterna att fuska har lett till att UHR bett regeringen om ökade befogenheter.

– Som det är nu kan vi inte polisanmäla de som fuskar. Vi kan underkänna resultat och frånta utbildningsplatser, men vi vill också kunna polisanmäla.

”Vad är du då beredd att göra som läkare”

En åtgärd som UHR diskuterat är att samtliga provdeltagare måste intyga ”på heder och samvete” att de inte använt några tekniska hjälpmedel.

Den som ertappas med fusk skulle då kunna åtalas för vårdlös försäkran.

– Det kan ge böter eller sex månaders fängelse, säger Tuula Kuosmanen.

När kan den åtgärden vara på plats?

– Vi siktar på att ha nya regler till höstens prov.

Tuula Kuosmanen säger att UHR är väldigt angelägna om att stoppa fusket.

– Du ska inte komma in på falska meriter. Du ska inte ta en utbildningsplats som du inte har rätt till från någon annan. Om du är beredd att fuska för att komma in på läkarlinjen, vad är du då beredd att göra när du är färdig läkare?

Publicerad: