Historisk seger: ”Jag är stolt och hedrad”

NYHETER

På lördagen gick prisutdelningen i Årets Bild 2018 av stapeln.

Aftonbladet kammade hem flera priser – varav ett är historiskt.

Som första kvinna någonsin vinner Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud prestigepriset Årets Bild.

– Jag är jätteglad, stolt och hedrad, säger hon efter vinsten.

Årets Bild, som är Sveriges största fototävling, har arrangerats sedan 1942. På årets prisutdelning blev det storslam för Aftonbladet, som går hem med sju priser.

Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud vinner för Årets bild, Årets nyhetsbild och kommer trea i Bildreportage Sverige. Det är första gången som en kvinna vinner det aktade priset Årets Bild – vilket således innebär att det är en historisk vinst för Aftonbladet.

Hur går tankarna kort efter prisceremonin?

– Jag är i chock, jag är jätteglad, stolt och hedrad, säger Anna Tärnhuvud om vinsten i kategorin Årets Bild.

Vinnarbilden tog hon precis i anslutning till Drottninggatan. Hon hade bara varit på plats i några minuter, strax efter att terrorattacken inträffat.

– Jag ser de tre personerna på bilden komma gåendes mot mig, och jag minns att jag ser skräcken i deras ögon, men också omtanken i hur de håller om och stöttar varandra. Det tycker jag är väldigt fint, säger Anna Tärnhuvud.

Foto: Magnus Sandberg

ANNA TÄRNHUVUDS BILDER

1 av 13 | Foto: Anna Tärnhuvud / Aftonbladet
1:a pris Nyhetsbild Sverige samt Årets Bild, Sjunde april 2017. Människor lämnar Drottninggatan i chock, skräck och förtvivlan efter terrorattentatet som tog fem människors liv. Motivering: Nationens reaktion på det fruktansvärda som skede i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandra som kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen.

Juryn, som utser en bild från allt det inskickade materialet i tävlingen Årets Bild, motiverar Anna Tärnhuvuds vinst på följande sätt:

”Nationens reaktion på det fruktansvärda som skedde i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandra som kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen”.

Aftonbladet vinner fler priser

Fotografen Andreas Bardell kammar hem tre priser: Vardagsliv Utland (3:a), Multimedia (3:a) och Porträtt (2:a). Priset i Porträtt gäller en bild på den sjuårige rohingyern Mohammad Johaid, som blev skjuten i ryggen av burmesisk militär.

ANDREAS BARDELLS BILDER

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
2:a pris i kategorin Porträtt Andreas Bardell, Södra Bangladesh är överfullt av flyktingläger, där den statslösa muslimska minoritetsgruppen rohingya har sökt skydd från den burmesiska militärens våld och fördrivning. De berättar skräckhistorier om våld, tortyr och död. Sjuåringen Mohammad Johaid blev skjuten. Han tycker illa om märket som sträcker sig från ryggen till bröstet, där kulan plockats ut.? Jag blir ledsen när jag tittar på det. Jag minns att jag var rädd för att dö, säger han. Motivering: Avskalat, intensivt, effektivt. Skottsåret och blicken? mer behövs inte för att förstå den unge rohingyern Mohammads hemska upplevelser.

Juryn motiverar vinsten av andrapriset så här:

”Avskalat, intensivt, effektivt. Skottsåret och blicken – mer behövs inte för att förstå den unge rohingyern Mohammads hemska upplevelser”.

Även Stefan Jerrevång vinner ett pris i kategorin Årets Sportserie (3:a), för bilderna på funktionsnedsatte Albin Carlberg, som kör cross med bara en arm.

STEFAN JERREVÅNGS BILDER

1 av 9 | Foto: Stefan Jerrevång / Aftonbladet
3:e pris i kategorin Sportreportage. Albin Carlberg, 15, föddes med diafragmabråck och de fyra första månaderna var en kamp på liv och död. Läkarna trodde inte att han skulle överleva, men Albin besegrade oddsen? och det har han fortsatt att göra. 15-åringen har bara en arm och nedsatt lungkapacitet, men det hindrar honom inte från att göra det han älskar mest av allt. Motivering: Albins porträtteras här som idrottsman och inte som funktionsnedsatt. En respektfulltserie med en överraskande upplösning.
Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Stockholm