Historisk seger: ”Jag är stolt och hedrad”

På lördagen gick prisutdelningen i Årets Bild 2018 av stapeln.

Aftonbladet kammade hem flera priser – varav ett är historiskt.

Som första kvinna någonsin vinner Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud prestigepriset Årets Bild.

– Jag är jätteglad, stolt och hedrad, säger hon efter vinsten.

Årets Bild, som är Sveriges största fototävling, har arrangerats sedan 1942. På årets prisutdelning blev det storslam för Aftonbladet, som går hem med sju priser.

Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud vinner för Årets bild, Årets nyhetsbild och kommer trea i Bildreportage Sverige. Det är första gången som en kvinna vinner det aktade priset Årets Bild – vilket således innebär att det är en historisk vinst för Aftonbladet.

Hur går tankarna kort efter prisceremonin?

– Jag är i chock, jag är jätteglad, stolt och hedrad, säger Anna Tärnhuvud om vinsten i kategorin Årets Bild.

Vinnarbilden tog hon precis i anslutning till Drottninggatan. Hon hade bara varit på plats i några minuter, strax efter att terrorattacken inträffat.

– Jag ser de tre personerna på bilden komma gåendes mot mig, och jag minns att jag ser skräcken i deras ögon, men också omtanken i hur de håller om och stöttar varandra. Det tycker jag är väldigt fint, säger Anna Tärnhuvud.

ANNA TÄRNHUVUDS BILDER

Juryn, som utser en bild från allt det inskickade materialet i tävlingen Årets Bild, motiverar Anna Tärnhuvuds vinst på följande sätt:

”Nationens reaktion på det fruktansvärda som skedde i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandra som kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen”.

Aftonbladet vinner fler priser

Fotografen Andreas Bardell kammar hem tre priser: Vardagsliv Utland (3:a), Multimedia (3:a) och Porträtt (2:a). Priset i Porträtt gäller en bild på den sjuårige rohingyern Mohammad Johaid, som blev skjuten i ryggen av burmesisk militär.

ANDREAS BARDELLS BILDER

Juryn motiverar vinsten av andrapriset så här:

”Avskalat, intensivt, effektivt. Skottsåret och blicken – mer behövs inte för att förstå den unge rohingyern Mohammads hemska upplevelser”.

Även Stefan Jerrevång vinner ett pris i kategorin Årets Sportserie (3:a), för bilderna på funktionsnedsatte Albin Carlberg, som kör cross med bara en arm.

STEFAN JERREVÅNGS BILDER

Publisert:

LÄS VIDARE