Bobbo, 5, retad – för att hon är mörkhyad

1 av 2
NYHETER

Bobbo, 5, hade sett fram emot att börja skolan hela sommaren.

Men plötsligt ville hon inte gå dit mer.

– Det känns fruktansvärt. Man blir uppgiven, tom, arg, ledsen och besviken, säger mamma Ullis Bydén.

Foto: Privat.
Hela familjen.

I helgen skulle Bobbo, 5, och hennes mamma Ullis Bydén se den nya barnfilmen ”Hitta Doris”. På vägen dit sa Bobbo, som precis har börjat i första klass att hon inte vill gå till skolan mer.

– Jo, det var en pojke som sa att jag är en "neger", och "negrar" brukar man slå. Mamma, jag trodde jag var en prinsessa.

Ullis blev totalt knäck. I ett Facebookinlägg som blivit väldigt uppmärksammat skriver hon att det kändes som att marken gungade att och att hon blev iskall och glödhet på samma gång.

– Man blir uppgiven, tom, arg, ledsen och besviken. Framför allt ledsen. Man tänker att vi borde kommit längre än såhär. Hon är fem år gammal och ska bli kallad för det ordet i skolan. Och att ”negrar ska man slå”. Det känns fruktansvärt. Man tror inte riktigt att det är sant och blir chockad, säger hon.

Hon tog sin dotters hand och sa att hon visst är en prinsessa. Men Bobbo var fortfarande ledsen. Senare på kvällen frågade hon vad en "neger" är. Ullis blev helt ställd. Till slut svarade hon att det är ett väldigt fult ord som vissa kallar färgade människor.

”Jag är helt i chock och överväldigad”

Bobbo hade sett fram emot att få börja i skolan hela sommaren, men nu vill hon bara tillbaka till sin gamla förskoleklass.

– Nu blev hon oturligt nog sjuk med feber och ont i halsen. Så vi har inte kunnat gå dit och ta det med en gång som jag hade önskat. Jag är rädd att det blir större att komma tillbaka ju längre hon är hemma. Men vi hoppas på att kunna gå dit i morgon, säger Ullis.

På måndagkvällen kom pojken som kränkt Bobbo hem till familjen ihop med sin mamma och bad om ursäkt.

– Bobbo sa till honom att ”Vi har regler på skolan att man måste vara snäll mot varandra. Han sa "Ja, förlåt”. Efter det känns det bättre för alla.

Ullis inlägg har delats av tusentals människor och fått åter tusentals kommentarer.

– Jag är helt i chock och överväldigad. Det är så mycket kärlek. Jag önskar jag kunde tacka alla för de fina saker de skrivit och det känns fint om att världen inte är så dålig som det känns.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism