Blev påhoppad på sjukhus – ”Han ville slita av mig sjalen”

NYHETER

Främmande man gick till attack

Foto: Anna Waara blev trakasserad av en främmande man

Anna Waara var på sjukhuset med sin bebis och sin man.

Då kom en man fram och sa att han ville slita av hennes sjal.

– Det här drabbar inte bara mig. Det drabbar alla kvinnor som bär sjal, säger hon till Aftonbladet.

Häromdagen var Anna Waara på Sunderby sjukhus i Luleå med sin familj. När hennes man gick på toaletten kom en främmande man fram till henne.

– Han sa ”Vet du vad jag tänker när jag ser sådana som ser ut som du? Jag vill bara slita av dig den där?”.

Anna sa till honom att det inte är okej att säga så.

– Då började han argumentera emot och sa att ”Det här är mina åsikter. Jag får tycka vad jag vill, och jag tycker att det är vidrigt”, säger hon.

”Han blev aggressiv”

Anna försökte tala mannen till rätta. Efter en stund började han gå därifrån, men när Anna sa till honom att det han höll på med var ”rasistiska trakasserier” tände han till igen.

– Han blev väldigt aggressiv. Så jag sa till honom att ”Nu får du gå härifrån, annars polisanmäler jag dig”.

– ”Gör det, polisen gör ingenting åt sådant här ändå”, sa han då, säger Anna.

Fick stöd av äldre dam

Under hela händelseförloppet stod en äldre dam bredvid Anna. Anna upplevde det som att hon hade damens stöd, och efteråt kom hon fram till henne.

– Hon sa ”Fy vilken vidrig upplevelse. Är det så här du har det? Han måste må väldigt dåligt”.

Anna svarade att det är så här hon har det. Hon är opinionsbildare inom antirasistiska frågor, och de senaste två åren har hon råkat ut för 14-15 hot eller trakasserier som hon polisanmält. Inget har lett till åtal.

– Det sorgliga är att det finns ett problem när det gäller hatbrott som är att väldigt få blir dömda. Eftersom ingen döms har rädslan för att dömas försvunnit. Det stod säkert 40 personer och tittade på mig och den här mannen. Ändå hade han inga problem med att säga de här sakerna. För han tänkte att han inte skulle bli dömd.

Har polisanmält

Anna har nu polisanmält mannen. Trots att ingen av hennes tidigare anmälningar har lett till åtal hoppas hon att det ska gå vägen den här gången.

– Det känns otroligt viktigt för mig som privatperson. Han tog hela utrymmet från mig och det är viktigt att samhället visar att det här leder till konsekvenser. För det här drabbar inte bara mig. Det drabbar alla tjejer som bär sjal, säger Anna Waara.

”Från fall till fall”

Per-Olov Andersson är förundersökningsledare på polisen i Luleå. Han bekräftar att det gjorts en anmälan om händelsen. Eftersom han inte jobbat med Annas tidigare anmälningar kan han bara uttala sig generellt. Han tycker att det är svårt att svara på om hatbrott är svårare att utreda än andra brott.

– Man måste nog titta specifikt från fall till fall på vad det är som har brustit. I bland kan det bero på att sådana här utredningar slutar med att det är ord mot ord. Det kanske måste finnas någon form av stödbevisning för att man ska kunna gå vidare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå