Bröderna på flykt i åtta dagar – tredje misstänkt på fri fot

Reporter: Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Två bröder, Khalid och Ibrahim El Bakraoui, har pekats ut som inblandade i både dådet mot flygplatsen och tunnelbanan. Bröderna ska ha varit inblandade i förra veckans skjutning och därmed på flykt i åtta dagar innan gårdagens terrordåd.

Nu bekräftar den federale Åklagaren Frédéric Van Leeuw att Khalid El Bakraoui låg bakom självmordsdådet i tunnelbanan och Ibrahim El Bakraoui var en av de som låg bakom självmordssprängningarna på flygplatsen.

Najim Laachraoui, 24, pekades på måndagen ut som misstänkt för inblandning i terrorattackerna i Paris. På tisdagen kom nyheten om attacken i Bryssel. I Paris misstänks han ha legat bakom bomberna som användes och ska också ha fått sms från terroristerna innan de dåden.

Sedan Paris-attackerna i november har han dock varit på rymmen. Enligt belgisk polis har han sökts under en längre tid, tillsammans med Salah Abdeslam, som greps i fredags. De uppgifter som kom under onsdagen om att Laachraoui gripits, har tagits tillbaka av belgiska medier. Den federale åklagaren Frédéric Van Leeuw bekräftar vid en presskonferens att Laachraoui inte har gripits. Det är också oklart om han är delaktig i dåden som skakade Bryssel under tisdagen.

Vid 07.00 slog polisen till mot en adress i Anderlecht i Bryssel. Aftonbladets reporter på plats berättar att två bilar togs i beslag. En person togs in till förhör och har släppts, meddelar den federale åklagaren Fréderic Van Leeuw.

– Det finns inga misstänkta kvar i lägenheten säger Staffan Lindberg, reporter.

Två bröder identifierade – på flykt i åtta dagar

På onsdagsmorgonen kom nya uppgifter om de bröder som identifierats som de två som dött i attacken mot flygplatsen. Khalid El Bakraoui, en av bröderna, var den som utförde sprängningen på tunnelbanan, enligt Van Leeuw.

Åklagaren säger också att brodern Ibrahim El Bakraoui utlöste en bomb på flygplatsen.

De två bröderna var, enligt the Daily Mail, inblandade i förra veckans skjutning, och undkom då polisen. De har varit på flykt sedan dess, fram till i går, åtta dagar senare.

RTBF, som först pekade ut bröderna vid namn, skriver att den ena brodern, Khalid El Bakraoui, hyrde en lägenhet i Bryssel förra veckan under falskt namn. I samma lägenhet hittade polisen Abdeslams fingeravtryck.

En reporter på VRT skriver på Twitter att polisen söker ytterligare en person, misstänkt för attacken i tunnelbanan, som setts springa från platsen.

Koppling till Sverige

Redan i september stoppades Najim Laachraoui, tillsammans med de misstänkta terroristerna Mohamed Belkaid, som dödades i polisräden förra veckan och bott i Sverige, och Salah Abdeslam, i en kontroll i Österrike. Med falska legitimationer kunde de köra vidare. Enligt The Daily Telegraph åkte Laachraoui till Syrien för ”terror-träning” 2013 innan han genom att utge sig för att vara flykting tog sig tillbaka. Enligt tidningen har han studerat elektromekanik och misstänks ha startat flera ”bombfabriker”, bland annat i Bryssel och Budapest.

På onsdagen framkom uppgifter från tv-kanalen RTBF att lägenheten som Mohamed Belkaid sköts till döds i, var samma lägenhet som hyrdes i falskt namn av en av de identifierade terrorist-bröderna.

Tillslag på tisdagskvällen

Gårdagens blodiga terrorattacker på flygplatsen Zaventem och vid tunnelbanestationen Maelbeek har resulterat i minst 31 döda och över 260 skadade.

På tisdagskvällen gjorde belgisk polis flera tillslag i stadsdelen Schaerbeek i Bryssel, där Laachraoui har bott och växt upp, enligt Telegraph. Schaerbeek var också där taxichauffören, som körde terroristerna till flygplatsen, hämtade upp dem. Vid ett av tillslagen hittade polisen en spikbomb, kemikalier och en IS-flagga. Det ska vara vid den adress där taxichauffören plockade upp männen, säger public service-kanalen VRT.

En bild från en övervakningskamera på flygplatsen visar tre män som misstänks ligga bakom attacken på flygplatsen. De två svartklädda männen misstänks ha dött i explosionerna, men den vitklädde tros vara i livet och den belgiska polisen har gått ut med en officiell efterlysning. På onsdagen skrev belgiska LH att den vitklädde mannen har identifierats som Laachraoui.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

Publicerad: