43 personer smygtittade genom webbkameran – varje dag

1 av 2
NYHETER

I snitt smygtittade 43 personer rakt in i vardagsrummet via webbkameran varje dag.

Detta hände när Dagens Nyheters reporter ville testa säkerheten i webbkameror.

Tusentals svenskar har webbkameror hemma. De kan vara till för att övervaka både sommarstugan eller kontoret. Eller bara för nöjes skull.

31 000 webbkameror i Sverige är uppkopplade mot internet, vilket också gör dem sårbara och öppna för intrång. Detta fick Dagens Nyheters reporter erfara när de genomförde ett test för att se hur många som gick in och smygtittade genom kameran.

6 000 smygtittningar

De satte en film på loop, en tre minuter lång sekvens som upprepades som bara visade reportern sittandes framför tvn.

Efter tre dagar kom det första intrånget från en ip-adress i Italien där en person smygtittade i två minuter.

Sedan besöktes sidan mer frekvent och i april var i genomsnitt 43 personer per dag som inne och tittade på filmen. Under totalt sju månader som DN gjorde experimentet registrerades 6 000 smygtittningar.

Detta skulle kunna kunna klassas som dataintrång i juridisk synvinkel.

”Urusel kvalitet”

I experimentet har DN använt sig av en webbkamera med lösenord, men inte bytt lösenordet. I loggfilerna finns tydliga spår efter angripare som testar skyddet, men till slut tar sig igenom och får se vardagsrummet.

– Även om en användare skulle byta ut sitt lösenord är man utsatt för alla eventuella säkerhetshål. Elektronikprodukter för privatbruk har urusel kvalitet på sin mjukvara, säger Leif Nixon, tidigare på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, till Dagens Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM