Mellin: Jag har aldrig varit med om något liknande

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Miljöpartiet har en usel vecka och är i blåsväder efter skandalerna kring Mehmet Kaplan och Yasri Kahn.

– Partiet är sprunget ur freds-, miljö- och kvinnorörelsen och att de plötsligt skulle tycka det är okej att höga företrädare för partiet betraktar kvinnor som orena, det övergår mitt förstånd, säger Lena Mellin i Aftonbladet TV.

Här är hennes fem snabba om MP-krisen.

SVT berättade under eftermiddagen att Miljöpartiets planeringschef Magnus Johansson försökt att få Aktuellts programledare att inte ta upp kritik mot den nu avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

Han är nu tillfälligt avstängd från sin tjänst.

Vad har du för kommentar till att MP:s planeringschef Magnus Johansson försökte påverka SVT?

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det är fruktansvärt oproffsigt av en pressekreterare eller någon annan i partiets stab att försöka byta grejer med en journalist. Jag blev väldigt förvånad. Det är klart att det är jobbigt att Mehmet Kaplan avgått, men det är inget som försvinner för att de försöker manipulera SVT. De kommer att få leva med att det snackas om Mehmet Kaplan i någon vecka, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet.

Vad tyder det här på?

– Jag tror att det tyder på två saker: Partiet är pressat om låga opinionssiffror och bristande politiska framgångar. Dessutom är de oproffsiga i sin kommunikation. Människor har en förmåga att göra fel i bland, men Miljöpartiet kan ju aldrig säga att något blev fel. Därför förstorar de sina egna misstag.

Varför vill de skydda Kaplan?

– Kaplan är, eller var, väldigt populär i sitt parti, med sitt lättsamma sätt. Men man kan inte jämföra Israels behandling av Palestina med Nazitysklands behandlingar av judar, de slår inte sönder butiker eller tycker att palestinier är genetiskt lägre stående. Det finns mycket att säga om Israels relation med Palestina, men att placera dem i samma båt som förintelsen är att gå för långt.

Vad säger det här om Miljöpartiet som parti?

– De är oproffsiga och inte vana att hamna i blåsväder. Det är konstigt att man inte kan be om ursäkt för saker. Åsa Romson borde göra det istället för att komma med krystade förklaringar, hon borde säga ja, jag vet att det är terrorattacker. Istället hittar hon på någon otroligt skruvad förklaring om att det hade varit olyckligt för det muslimska ungdomsförbund som Kaplan var ordförande för.

Är Miljöpartiet en belastning för Löfven?

– Just nu är de definitivt en belastning. Men jag tror inte att vi har en regeringskris, även om det är en kris när ett statsråd tvingas lämna. Men det är för tidigt att säga, det är först om tre veckor när de har kongress som vi får veta om gräsrötterna är förbannade. I sin tur kan det leda till en regeringskris, säger Lena Mellin.

Publicerad:

LÄS VIDARE