Nyheter

Helena har gått 300 mil – för cancerforskningen

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Helena Olmås har en moster som blev svårt sjuk i bröstcancer. Det fick henne att ta sitt livs beslut – en 300 mil lång vandring för att samla in pengar till forskningen.

I går kom hon fram på Nya Zeelands sydspets och hade samlat in mer än hon någonsin kunnat ana.

Helena Olmås, 36, har gjort det som få kvinnor klarat: gått från nordspetsen till sydspetsen på Nya Zeeland. Vandringsleden öppnade 2011, går igenom hela landet och är 3 007 kilometer lång. Helena startade sin vandring den 30 oktober från Cape Reinga, vilket inte är mer än en fyr med parkeringsplats och toalett.

”Jag bestämde mig”

Men hon utförde inte denna mastodontvandring för skojs skull.

– Jag bestämde mig för att om jag åker ner hit så måste jag göra det av en större anledning än mitt eget ego. Jag samlade in pengar till Cancerfonden.

Helenas moster fick svår bröstcancer för två och ett halvt år sedan och genomgick cellgifter och strålningsbehandling.

– Hon står mig väldigt nära, det tog mig och familjen väldigt hårt. Utan forskningen hade hon varit död i dag, säger Helena Olmås.

Hon satte som mål för sitt projekt, som hon kallar Nya Zeeland till fots, att samla in 120 000 kronor och startade en insamling på Cancerfondens hemsida som hon spred via sociala medier.

Mitt under vandringen hade hon inte internetuppkoppling så ofta men vid de tidpunkter hon hade så fortsatte hon att sprida insamlingen och följa pengabeloppet.

”Det var helt galet”

Hon beskriver vandringen som hård i en varierande terräng. Hon har gått 100 kilometer i fyra dagar på en strand, genom skogar med lera upp till anklarna, paddlat fyra dagar i kanot, gått längs kilometerlånga motorvägar och kommit vilse flera gånger.

– Det har varit helt galet, säger Helena Olmås.

120 tuffa dagar senare kom hon äntligen fram till sydspetsen Buff.

– Det var absolut värt det, känslan när jag kom fram i går var helt sjuk. Det är en speciell känsla att man vet att man kan ta sig 3 000 kilometer till fots. Jag har haft hela mitt liv i en ryggsäck. Det är en ganska häftig känsla. Plus att min insamling har gått så fantastiskt bra. Jag har gråtit. Mina fötter gör jätteont. Jag har tappat två naglar och är stel som en pinne.

Insamlingen då?

Och klarade hon sitt mål för insamlingen? Med råge. 161 000 kronor har Helena Olmås salmat in i skrivande stund till cancerforskningen. Och antagligen är hon den första svenska kvinna som gått hela vandringssträckan.

– Det är ju alltid kul att vara först, säger Helena Olmås som tekniskt sett gick i mål på internationella kvinnodagen i Nya Zeeland.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: