Homosexuelle Pontus, 17, hotades på väg till matchen

På vägen till derbymatchen blev stämningen hätsk bland fotbollssupportrarna. Plötsligt fick Pontus utstå homofobiska kommentarer och fick öl kastad på sig.

– Jag var livrädd, jag visste inte vad jag skulle göra.

På måndagskvällen tog 17-årige Pontus tunnelbanan till Tele2 Arena i Stockholm för att se derbymatchen mellan Djurgården och Hammarby. I samma tunnelbanevagn fanns flera fotbollsupportrar iförda Djurgårdströjor och sjungandes ramsor. 

– Plötsligt blev stämningen jättehätsk. Alla började stirra på mig och en man som satt bredvid mig rörde min regnbågspin.

Pontus, som märkte att mannen pratade med honom, tog ur sina hörlurar för att höra vad han hade att säga. Mannen frågade Pontus om ”han var bög”, varpå Pontus svarade ja.

”Jag var livrädd”

Därefter följde flera homofobiska och kränkande kommenterarer från mannen och mannens kompis: ”Ni ska avrättas”‚ ”Ni borde lobotomeras”, ”Ni har inget på någon fotbollsmatch att göra”.

– Jag har varit med om homofobiska människor innan men det här tog verkligen priset. Jag hade inte gjort honom någonting.

De två männen kastade även öl mot Pontus, puttade på honom – och runtomkring skrattade folk.

– Jag var livrädd, jag visste inte vad jag skulle göra, säger Pontus.

Såg dem på matchen igen

Pontus vågade inte hoppa av på samma station som männen, vilket var tanken från början, utan fortsatte till nästa.

– Jag var skakad, rädd, ledsen och förtvivlad – det var så många känslor. Jag tänkte på det jag varit med om förr, säger han och fortsätter:

– Nu var det inte så att jag var var rädd för att de skulle döda mig, men det var ändå den känslan jag fick.

Pontus gick i alla fall och såg matchen med sin vän där han såg männen igen,  då gick de och satte sig långt bort från dem.

”Inget ska förstöra för mig”

Under de första timmarna efter händelsen skuldbelade han sig själv för händelsen– att han till exempel hade valt att bära sitt regnbågspin.

– Men det finns ingen ursäkt som rättfärdigar deras beteende.

Pontus har delat med sig av händelsen i ett Facebookinlägg och inlägget har väckt många upprörda känslor. De flesta stöttar Pontus men så är det några som tycker att han skyller på fotbollen i sig – vilket han inte gör.

– Det är själva machokulturen som finns till exempel inom fotbollskulturen som är problemet. Vissa kallar varandra ”horor”, ”fittor” och ”bögar” vid matcher.

Han tycker att det är de styrande inom fotbollslagen som har ett ansvar i att jobba mot detta och stå upp emot det här beteendet.

Från början kände Pontus att han aldrig ville gå på någon fotbollsmatch igen – men han har ändrat sig.

– Nästa gång ska jag gå med regnbågsflagga, inget ska förstöra för mig.

Publisert:

Ämnen i artikeln