Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt

avChristoffer Nilsson, Joakim Magnå, Linnea Carlén

1 av 31

Kategori 4-orkanen Matthews öga har nu nått Kuba efter att ha dragit fram över Haiti och Dominikanska republiken, enligt det amerikanska orkancentret NHC.

Minst sju människor har dött hittills. Södra delen av Haiti är avskuret sedan en bro kollapsat.

Flera delstater längs USA:s östkust har utlyst undantagstillstånd. I South Carolina evakueras minst en miljon människor längs kusten.

Orkanen Matthew, med vindar på 230 kilometer i timmen, svepte in över Haiti tidigt på tisdagen, svensk tid, och har orsakat förödande jordskred och översvämningar.

Tidigt på tisdagsmorgonen uppgav haitiska myndigheter att en person, en fiskare, dött till följd av orkanens framfart. Ytterligare en fiskare saknas och antas vara död.

– Vi har redan upplevt dödsfall. Personer som befann sig ute till havs. Det finns saknade personer. Det är människor som inte tog åt sig av varningarna. De har förlorat sina liv, säger presidenten Jocelerme Privert på en presskonferens på tisdagen, enligt CNN.

Södra Haiti isolerat efter broras

Dessutom har en tonårspojke dött på Saint Vincent och Grenadinerna när han rengjorde en stupränna vid sitt hus och hamnade i ett jordskred. Fyra personer har omkommit i Dominikanska republiken och 200 hem skadats, uppger AFP.

Sammanlagt har sju personer bekräftats döda.

Gator i Haitis huvudstad Port-au-Prince rapporteras ha svämmat över. Södra delen av Haiti är helt isolerad från resten av landet sedan en bro kollapsat i de hårda vindarna. Bron är den enda länken mellan Port-au-Prince och den södra halvön.

Hjälporganisationen Oxfam är på plats i sex områden på Haiti och har förberett för att tillhandahålla dricksvatten och hygienartiklar.

– Vi hör om tak som slits av från hus och om 20 fot höga stormvågor, säger Jean Claude Fignole vid Oxfam i ett uttalande och fortsätter:

– Vatten kommer att bli ett stort problem. Vår prioritet är att få rent vatten och hygienartiklar till familjer så snart som möjligt för att undvika spridning av kolera. Under de kommande veckorna och månaderna kommer antagligen hunger bli en faktor. En del grödor i landets södra delar är helt förstörda.

I Port-au-Prince lever fortfarande 50-60 000 människor i tält sedan jordbävningen 2010, enligt Oxfam.

Kustsamhällen förstörda

Haiti har förberett sig med 1 300 skyddsrum för 340 000 människor i området inför orkanen Matthew – den kraftigaste sedan 2007.

George Hudicourt är ordförande i hjälporganisationen Hoppets stjärna på Haiti och uppgav under tisdagsmorgonen att förödelsen då redan var märkbar.

– Jag har fått korta rapporter från människor i området och små samhällen vid kusten uppges redan vara totalförstörda. De var för nära havet och förstördes redan innan orkanen drog in, säger Hudicourt till TT.

Lever i hyddor

Redan under måndagen tilltog stormen i styrka när den kom krypande över Karibien i nordvästlig riktning, i en hastighet på endast sju kilometer i timmen. Att den drar fram långsamt är dock inget att glädjas åt då det rör sig om kvardröjande vindar i en hastighet på uppemot 61 meter per sekund och regn, som kan komma att orsaka stor skada, skriver Reuters.

– Slow motion är nästan alltid en dålig sak för alla landområden som påverkas, säger John Cangialosi, orkanexpert vid NHC.

Enligt borgmästaren Federic Hislain behövde 150 000 människor bussas bort från Haitis största slumområde Cité Soleil, nära havet i Port-au-Prince.

– Dessa människor lever längs stranden i ett gäng hyddor som oftast inte ens kan skydda dem från vanliga regn, säger Federic Hislai, enligt Reuters.

Drar vidare mot Florida

Matthew har även drabbat Jamaica. I huvudstaden Kingston uppges många ha bunkrat burkmat, vatten och batterier. Större vägar och vattendrag svämmade över och människor ska ha setts försöka putta bilar vid gator som vattenfyllts kort efter att himlen öppnat sig.

– Skadorna kommer att påverka vår ekonomiska tillväxt, som redan är skör, säger premiärminister Andrew Halness.

Efter Haiti väntas stormen nå östra Kuba, för att på onsdag dra in över Bahamas på torsdag nå Florida. Fortfarande som en orkan, men med vilken kraft är ännu oklart.

Undantagstillstånd i flera stater

Floridaguvernören Rick Scott har satt hela staten i katastrofberedskap, rapporterar Miami Herald.

– Om Matthew slår till direkt mot Florida kommer det att bli en massiv förstörelse som vi inte har upplevt på år, säger han.

Även North Carolina har utlyst undantagstillstånd i stora delar av staten, 66 counties.

– Vi kan inte chansa och vi spelar inte med människors liv och levebrödet för alla som bor längs kusten, säger guvernör Pat McCory, enligt CBS News.

Undantagstillstånd gäller också i delar av Georgia och South Carolina – där även guvernören Nikki Haley beslutat om att evakuera kustsamhällen, totalt runt en miljon människor. Enligt The Post and Courier inleds evakueringen under onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Haiti

Florida

Kuba

USA