Tre partier vill behålla hårdare asyllagen

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-10-09

Tre partier gav beskedet i kvällens debatt att de vill behålla den nya strängare asyllagen.

M, SD och KD svarade ja när frågan ställdes.

– Tillfälliga uppehållstillstånd är en bra lösning, den ska vi behålla, säger Anna Kinberg Batra.

I partiledardebatten i SVT:s Agenda debatterades migrationen. Efter den stora flyktingvågen förra året har riksdagen valt att infört id-kontroller vid gränsen till Danmark och anpassat asyllagstiftningen till EU:s miniminvå. Den tillfälliga lagen löper ut 2019, men partiledarna fick frågan om den ska bli permanent.

Moderaterna: Omprövat vår politik

Programledarna bad partiledarna räcka upp handen om de vill att lagen ska bli permanent. Det gjorde ledarna för M, SD och KD.

– Jag har omprövat vår migrationspolitik. Vi kan inte gå tillbaka till en ordning som är ohållbar. Tillfälliga uppehållstillstånd är en bra lösning, den ska vi behålla, säger Anna Kinberg Batra (M).

Stefan Löfven fick bemöta moderatledaren.

– Det är en tillfällig lag, det är vi överens om. Men vi har ett arbete på gång i EU och det är det viktiga, att alla EU:s länder tar ansvar, säger han.

"Det är en tillfällig lag"

Vänsterledaren nämnde kriget i Syrien och menar att svensk politik splittrar familjer.

– Mina barn vet att jag kommer hem till dem i kväll. Det vi pratar om nu är föräldrar som inte får träffa sina barn för att ni fört in de här reglerna. Hade vi klarat det? Jag tycker inte Sverige ska vara ett land som splittrar familjer, säger Jonas Sjöstedt.

Centerpartiet vill också att ta tillbaka de gamla reglerna om familjeåterförening. 

– Det skär i hjärtat att se bilderna på barnen i Aleppo och flyktingläger. Vi har en lagstiftning som splittrar barnfamiljer. Det är inte värdigt, säger Annie Lööf.

Åkesson: Gör inte lagen permanent

Jimmie Åkesson vände sig emot både centerledaren och Vänsterpartiet.

– Svensk invandring hjälper inte världens 60 miljoner flyktingar, den själper. Resurserna till närområdet blir mindre. Det är givet att lagen blir permanent, säger han.

Löfven krävdes på besked av KD-ledaren.

– Du blev släpad till ansvar när flyktingkrisen var som värst, det har gjort att så många människor hamnat i kläm. Ge nu ett besked i tid, säger Ebba Bush Thor.

Löfven ger inga besked

Men Löfven väljer att vänta in utvecklingen inom EU.

– Det är EU:s samarbete som spelar roll, säger han.

Tidigare under kvällen har både skolan och integration hunnit att debatteras. Stefan Löfven och Jimmie Åkesson hamnade i storbråk när regeringsfrågan togs upp.

– Du kan bara häva ur dig massa fula ord, sa SD-ledaren.