Kommunen backar – Ann Louise får kalla det ”hembakat”

Foto: Ann Louise Danielsson med sin skylt.
NYHETER

Ann Louise Danielsson fick en anmärkning på att hon skriver ”hemlagat” och ”hembakat” på sitt café. Efter mycket uppmärksamhet kring frågan backar nu kommunen, enligt Dalarnas Tidningar.

– Vad underbart, då får vi fortsätta med det gamla och traditionella. Nu får vi hoppas att de lämnar mig ifred i framtiden, säger Ann Louise.

Trots att Ann Louise Danielsson bakar allt i sitt café, på Skoglyckans kursgård utanför Orsa, reagerade kommunens miljöinspektör på ordet ”hembakat” på hennes skyltar.

Det kunde upplevas som vilseledande, menade inspektören.

– De vill att jag ska förklara för mina kunder vad ”hemlagat” innebär. De tror att jag vilseleder kunderna att tro att jag lagar all mat själv i min privata bostad och kör den till mitt fullt utrustade restaurangkök, sa Ann Louise till Aftonbladet på tisdagen.

”I kraftigaste laget”

Efter stor uppmärksamhet kring artikeln verkar kommunen nu helt backa i frågan.

– Jag kände att det var att ta i kraftigaste laget när en av våra miljöinspektörer valde att anmärka på skyltarna med texten ”hembakat”, säger Christina Bröms, ordförande i Mora Orsa miljönämnd, till Dalarnas Tidningar och fortsätter:

– Man säger från konsumentverket att när det gäller reklam så handlar det om att genomsnittskonsumenten förstår budskapet, då är det okej.

Bröms har pratat med den aktuella inspektören och förklarat att Ann Louise även i fortsättningen ska få skriva ”hembakat” och ”hemlagat” istället för att behöva ändra till exempelvis ”härlagat”.

”Jag har fått mycket stöd”

När Aftonbladet når Ann Louise har hon fortfarande inte hört talas om beskedet, men blir lättad.

– Vad underbart, då får vi fortsätta med det gamla och traditionella. Nu får vi hoppas att de lämnar mig ifred i framtiden, säger hon.

Under tisdagen fick hon många reaktioner från andra företagare som också upplevt att de blivit illa behandlade av myndigheter av olika slag.

– Det har ringt många vanliga människor hit som varit rasande på dem och erbjudit mig tips och hjälp. Jag har fått mycket stöd.

Fotnot: Mora och Orsa kommun har sedan 1968 haft ett gemensamt miljökontor och sedan 2011 även en gemensam miljönämnd, trots att det är två separata kommuner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Orsa