Tyska terrorattacker kan ha styrts av chatt från IS

1 av 5 | Foto: REUTERS
NYHETER

De två terrorattackerna i Bayern kan ha styrts från Saudiarabien. Enligt Der Spiegel hade terroristerna kontakt via en chatt med personer knutna till IS strax innan de gick till attack.

– Vi ses i paradiset, var det sista som stod i chatten.

De båda terrorattackerna i Würzburg och Ansbach utreds av tysk polis. Nu har även saudiska myndigheter erbjudit sig att hjälpa till i arbetet att spåra vem eller vilka som kan ha uppmanat till dåden.

– Tillsammans kommer vi att göra allt för att utreda omständigheterna kring attackerna, säger Saudiarabiens regering i ett uttalande.

Spårat chatt före dåden

Anledningen är enligt den tyska tidningen Der Spiegel att polisen har rekonstruerat en chatt som hölls strax före dåden som visar kopplingar till terrorgruppen IS och ett telefonnummer till Saudiarabien.

Utredarna föreslår inte bara att männen var inspirerade av IS utan stod under direkt kommando från någon inom terrorsekten.

”Vi ses i paradiset”

Dådet i Würzburg den 18 juli skedde ombord på ett regionaltåg i södra delarna av staden när en ung man på 17 år gick till attack med en yxa. Minst fem personer skadades och gärningsmannen sköts till döds. På hans rum hittades en handmålad IS-flagga. IS propagandaorgan Amaq påstod strax efter attacken att 17-åringen var en del av terrorrörelsen.

– Vi ses i paradiset, var det sista som stod i chatten.

Saknade körkort

Enligt Der Spiegel visar chatten att den förmodade IS-kontakten föreslagit ett annat tillvägagångssätt för attacken, nämligen att 17-åringen skulle köra in en bil i en folkmassa, precis som vid Nice-dådet i Frankrike. Den planen ska ha lagts åt sidan eftersom han saknade körkort.

I Ansbach den 24 juli dödades en person och 15 skadades när en självmordsbombare sprängde sig. Terrororganisationen var inte sen med att ta på sig dådet. Även före det dådet chattade personen med någon som uppges ha kopplingar till IS, enligt Der Spiegel.