SD-förslag: Inga skattepengar till våldsam hiphop

Skattepengar ska inte gå till hiphop som är ”vålds- och drogromantiserande”.

Det är ett av förslagen på Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i helgen.

Enligt motionären Joakim Sjögren är många svenska hiphopare dåliga förebilder för unga i utanförskapsområden – och partiledningen är positiv till förslaget.

Enligt motionen uppmanar svenska hiphop-artister till bilbränning och stenkastning och de pekas ut som en tänkbar anledning till att unga i utanförskapsområden attackerar samhället.

”Dessa utgör mycket dåliga förebilder för ungdomar i dessa områden”, skriver Joakim Sjögren, ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro.

Han anser att allt offentligt stöd till arrangemang där ”vålds- och drogromantisk” musik framförs ska undvikas, vilket ETC var först att rapportera om.

Tänker du på några specifika hiphopartister?

– Jag vill inte peka ut någon enskild artist utan konstaterar bara att det finns vissa artister, bland annat inom hiphopgenren, som uppmuntrar till allvarliga brott i sina låttexter, skriver Joakim Sjögren i ett mejlsvar till Aftonbladet.

– Det spelar egentligen ingen roll vilken musikgenre artisten tillhör. Jag har absolut inget emot genren och drar verkligen inte alla hiphopartister över en och samma kam, skriver Sjögren.

Utveckla gärna det här med att skattepengar används till att underblåsa problemet i våra förorter. Hur gör du den kopplingen?

– Den artist som exempelvis vill uppmana till bilbränder eller stenkastning mot polis i ett uppträdande i en stadsdel som är drabbad av just bilbränder och stenkastning mot polis, bör inte få ekonomiskt stöd från skattebetalarna att göra så. Jag tycker att det är sunt förnuft.

Partiledningen positiv

Sjögren frågar sig om det finns ett värderingsproblem i svenska utanförskapsområden som grundar sig i ”destruktiv förortskultur” – och vill att alla kommuner ska ha en policy mot det.

Han vill att politiken ska ta ett tydligare grepp om kulturstödet för att främja ”positiv, konstruktiv och samhällsnyttig kultur”.

Han kommer att lägga fram sitt förslag när Sverigedemokraterna samlar alla kommun- och landstingsavdelningar i Västerås i helgen.

Och partiledningen backar Sjögren till stora delar – de föreslår att konferensen klubbar genom hans förslag.

”Partistyrelsen delar motionärens syn på det problematiska i att kommuner sponsrar kulturarrangemang som underblåser och romantiserar vålds- och droganvändande”, skriver de, men föreslår ett tillägg och vill skriva att man bör vidta åtgärder för att stödet till den typen av kultur undviks.

Frivillig gammeldans?

Det andra kulturpolitiska förslaget under konferensen gäller SD:s nuvarande linje om att gammeldans ska premieras i dansundervisningen i skolan.

Staffan Levinsson, SD-ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, tycker att det ska vara frivilligt. Men han får inte gehör hos partiledningen, som menar att man då går miste om kulturarvsaspekten i det hela.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN