Stor besvikelse bland berg- och dalbaneåkare

1 av 5
NYHETER

Besvikelsen var stor när premiären av berg- och dalbanan Wildfire ställdes in i sista sekund under lördagen

Peter Laakso och sonen Oliwer från Jönköping var två av ett hundratal besökare som fick vända i entrén.

– Man blir jävligt besviken. Vi har planerat hela semestern kring detta, säger Peter till Aftonbladet.

Under lördagsmorgonen meddelade Kolmården att premiären av den nya berg- och dalbanan Wildfire ställts in i sista sekund. Detta då man fått information om ett potentiellt fabrikationsfel i tågens bygelsystem.

– Det är oerhört dålig tajming och en enorm otur, sa Christer Fogelmarck, VD på Parks and Resorts-koncernen där Kolmården ingår, till Aftonbladet tidigare under lördagen.

Fick vända i entrén

Peter Laakso och sjuårige sonen Oliwer, som kört hela vägen från Jönköping, blev rejält chockade när de vid halv 9-tiden på lördagsmorgonen fick beskedet i entrén till djurparken.

– En väktare sa att om vi skulle åka Wildfire så kunde vi vända då den inte skulle komma igång under dagen. Vi blev väldigt snopna. Jag trodde man undanröjt alla tvivel eftersom det varit pressvisning i veckan.

Då det regnade när de åkte hemifrån hade Peter förberett sonen på att det kanske inte skulle bli något. Men även om Oliwer var lite förberedd ska han enligt Peter sett ut som ett åskmoln när han fick beskedet.

– Han är verkligen galen i berg- och dalbanor och har sett fram emot detta under ett helt år då vi på dagen för ett år sedan var på Kolmården och fick se planerna hur Wildfire skulle se ut.

Planerat hela semester efter detta

För far och son, som både bokat hotell och planerat hela sin semestern utifrån besök på olika nöjesparker i Sverige och Danmark blev beskedet ett riktigt antiklimax.

– Vi har byggt hela semestern kring detta och Wildfire skulle bli höjdpunkten. Vi började veckan på Legoland och skulle till Gröna Lund efter Kolmården men nu blir det nog inte så. Vi kanske åker till Liseberg i stället men det har vi inte bestämt ännu.

Hotellnatten som inte var ombokningsbar ska de dock ha fått tillbaka.

– Personalen var verkligen jätteschyssta. Då de hört storyn fick vi en öppen bokning som vi kan använda när premiären blir av.

I stället för den efterlängtade dagen på Kolmården fick Peter snabbt hitta på en nödlösning till sin uppgivna son.

– Vi åkte till ett lekland i stället. Men det är ju inget i jämförelse med förväntningarna vi hade på Wildfire.

Dålig information

Mest upprörd är Peter över att informationen om den inställda premiären inte gick ut fortare.

– Trots att man vetat om detta sedan i går kväll så kom informationen inte ut på sociala medier förrän vid 9-tiden på lördagsmorgonen. Hade vi fått reda på det tidigare hade vi ju inte behövt åka hit i onödan.

Han har dock full förståelse för säkerhetsaspekten men tycker inte att en sådan här sak borde kunna hända. Framförallt då banan rankats som den nionde bästa nyheten på nöjesparkerna runtom i världen av Los Angeles Times.

– Det är en sådan unik och efterlängtad premiär och av en sådan dignitet att det inte borde kunna ske.

Nu hoppas både Peter och Oliwer att Kolmården ska åtgärda tågen så fort som möjligt.

– Vi får hoppas att det blir under nästa veckan då min semester är slut sen, säger Peter.

Hundratal besvikna besökare

Enligt Christer Fogelmarck ska ett hundratal besvikna besökare fått det tråkiga beskedet i entrédörren under lördgen. Men trots sura miner ska många ändå haft förståelse för situationen.

– De flesta som kom hit har gått in i parken ändå. Men några har varit väldigt besvikna och brast i gråt i entrén. Många verkar dock ha fått beskedet via sociala medier och därför stannat hemma.

Även om Kolmården fått kritik för den sena informationen menar Christer Fogelmarck att man var så snabb man kunde.

– Jag kan bara ge dem rätt i att det är osannolikt dålig tajmning men vi gick ut med informationen så fort det bara gick.

Har gästerna kompenserats på något sätt?

– Vi kan inte ta hand om dem på något annat sätt än att vi kommer ta hand om banan och att de är välkomna åter. Testkörningarna med banan kommer att fortsätta under tiden så besökarna kan fortfarande gå in och se den köra eller upptäcka resten av parken.

Enligt Christer Fogelmarck hoppas man fortfarande på att kunna ha premiären om några dagar i stället.

– Förhoppningen är att det ska bli under tisdag eller onsdag i nästa vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kolmården